Tagovi

Najnoviji postovi

Šta sve može biserna voda?

Ljudi su od davnina biseru pripisivali isceljujuća svojstva. Šta sve nisu radili sa njim: rastvarali ga u vodi  i pravili

Uloga vitamina K2 u sprečavanju arterioskleroze i osteoporoze

Oboljenja srca i krvnih sudova najčešći su zdravstveni problemi, stanovništva zapadnih zemalja, a njihova učestalost konstantno se povećava sa starenjem populacije. Arterioskleroza i osteoporoza u velikom broju slučajeva imaju iste uzroke: pušenje, smanjenu aktivnost i dislipidemu.

Tok bolesti takođe je isti: karakterističan dug latentni period, koji se u svakom trenutku može prekinuti akutnim (srčani udar, prelom kosti) ili hroničnim događanjem. Obe ove bolesti propraćene su zapaljenjima, oksidativnim stresom i poremećenim metabolizmom kalcijuma.

Osteoporoza se manifestuje progresivnim smanjivanjem gustine kostiju zbog nedovoljne količine kalcijuma u njima. Usled oštećenja mikrostrukture koštanog tkiva smanjuje se celokupna masa kostiju i pogoršava se njihov kvalitet. To je, zapravo, stanje u kojem kosti postaju veoma slabe, porozne, šuplje i lako lomljive.

Osteoporoza postaje sve učestalija, pa danas zahvata svaku drugu ženu i svakog petog muškarca u Srbiji, a pretežno se javlja nakon 40. godine života. To je period kad čovekov organizam stvara manje, a razgrađuje više koštanog tkiva. Nedavno je otkriveno da nedostatak vitamina K2 takođe može biti jedan od uzroka nastanka osteoporoze i arterioskleroze.

Isti tok razvoja osteoporoze i arterioskleroze može se povezati s nedostatkom vitamina K2, ali ono što je najinteresantnije jeste da nijedna od ove dve bolesti nema nikakvu simptomatologiju. U pozadini nedostatka vitamina K2 u velikom broju slučajeva stoje komplikacije izazvane kardiovaskularnim oboljenjima i poremećaj metabolizma kostiju.

Vitamini K1 i K2 aktiviraju važne belančevine, tzv. GLA belančevine. Dosada su identifikovane tri ovakve kalijum-zavisne belančevine, koje igraju veoma važnu ulogu u homeostazi kostiju, zglobova i zuba, u izgradnji zidova arterija i u rastu ćelija. Druga belančevina, tzv. osteokalcin (protein kosti GLA) – učestvuje u mineralizaciji kostiju i stvaranju zubne gleđi.

Prema gore navedenim podacima, povezanost između povišenog nivoa kalcijuma i rizika od kardiovaskularnih oboljenja i smrtnosti može imati uzrok u nedostatku nivoa vitamina K2. Nedostatak vitamina K2 najčešće je posledica nepravilne ishrane, podizanja starosne granice stanovništva u proteklih 50 godina (smanjuje se apsorcija liposolubilnih vitamina i menja se rad crevnog sistema).

S ciljem očuvanja kostiju, sve je više osoba koje konzumiraju kalcijum. Pojava osteoporoze posebno je izražena u zemljama gde je kalcijum lako dostupan, a to su: SAD, Kanada i evropske zemlje. Ova pojava poznata je pod nazivom kalcijum-paradoksom. Kalcijum-paradoksom zapravo je kalcifikacija organizma, koja nastaje usled poremećaja metabolizma kalcijuma, što za posledicu ima smanjenje koštanog tkiva i nagomilavanje kalcijuma u krvnim sudovima. Nedostatak vitamina K2 povećava rizik od bolesti srca i krvnih sudova, pa i smrtnosti, jer je kalcifikacija krvnog sistema usko povezana s kardiovaskularnom morbidnošću i mortalitetom.

Stepen arterioskleroze važan je predskazivač kardiovaskularne smrtnosti, infarkta i moždanog udara. Najnovija istraživanja dokazala su da kalcijum sam po sebi ne jača kosti, štaviše – višak kalcijuma može se nataložiti u arterijama i izazvati arteriosklerozu. Na osnovu ovih činjenica, slobodno se može reći da je umesto kalcijuma bolje uzimati materije koje stimulišu njegov metabolizam. U tom pogledu, vitamin K2 ima najvažniju ulogu. S vitaminima A i D – vrši aktiviranje tzv. GLA belančevine, koje su odgovorne za ugradnju kalcijuma u arterijama.

Kalcijum nataložen na neadekvatnom mestu uzrokuje razna oboljenja: prerano starenje, kamen u žuči, rak debelog creva, Kronovu bolest, koronarnu bolest, arteriosklerozu, kamen u bubregu, dentalni plak, bolesti desni, ciste na jajnicima, hipertireozu, gojaznost, dijabetes, osteoartritis, zapaljenje desni, Alchajmerovu bolest, celuliit, rak dojke i ciste.

 

Izvor:

Ruski doktor

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Newsletter

Budite uvek u toku sa trendovima koji se tiču Vašeg zdravlja. 

Blog

Kontakti

Mariborska 7, 11000 Beograd

Tel:
+ 381 11 40 50 481
+ 381 11 40 50 489
+ 381 63 892 35 08

E-mail:
office@semprevivacentre.com
semprevivacentar@gmail.com

Scroll to Top