O kiropraktici

Šta je kiropraktika?

Kiropraktika je nauka zasnovana na principu da je bolest posledica prekida prirodnog nervnog toka, uslovljenog koštano muskularnim disbalansom. Kiropraktika ( na eng. Chiropractik) znači uradjen rukama ili jednostavno ručna manipulacija. To je umetnost korišćenja precizno usmerene, pravilno dozirane sile na zglob koji je izmešten.

Mozak, kičmena moždina i nervi koji su u manjoj meri vezani za mozak, a u većoj za kičmenu moždinu, čine sastavni deo nervnog sistema. Kičmena moždina predstavlja kanal za prenos “nervnih informacija” od mozga do samih nerava. Kada se ovaj protok na bilo koji način poremeti, dolazi do promena i smetnji u funkcionisanju organizma.

Kao što je već navedeno gore, uzrok poremećaja može biti hemijskog porekla (nepravilna ishrana, toksini, stres, upala,…), ali veoma često se radi o mehaničkim problemima (poremećen položaj pršljenova,…).

Kiropraktičar treba da otkrije precizno mesto od kojeg kreću pomenuti problemi – on dakle traži uzrok problema. Rešavanjem uzroka otklanja se ili barem ublažava i posledica.

Sa kineske tačke gledišta disbalansi koji dugo opstaju u telu uzroci su oboljenja. Reakcije tela jasno se vide i osećaju u toku dana. Može da doðe do povećanog lučenja, zamora, povećane aktivnosti, temperature ili do emotivnih reakcija. Takve reakcije su poželjne, jer pokazuju da je proces počeo.

Uticaj tradicionalne kineske medicine istražuje se i potvrdjuje i u zapadnim metodama (primer brzog nadražaja i reakcije, poboljšanje kvaliteta krvi i limfe, bolji rad organa za varenje…). Redovnim tretmanima dolazi do popuštanja bolova i do treninga kontrole osećaja. Povećava se senzibilitet sopstvenog tela, bol se konstatuje ranije i može pravovremeno da se tretira. Terapija predstavlja važnu preventivnu meru koja doprinosi kvalitetu života i dobrom osećanju.

Kiropraktika i deca

U savremeno doba deca sve više slobodno vreme provode uz televizor, kompjuter, igrice i mobilne telefone što je uzrok nepravilnog držanja , a rezultat toga je kriva kičma /Scoliosis/ kod oko 80% dece između 12 i 15 godina uzrasta.

Skolioza se još uvek smatra jednim od veoma progresivnih i teških deformiteta, i u zavisnosti od toga koliko su krivine velike tzv. koliko stepena imaju. Za skoliozu se u klasičnoj medicini još uvek ne zna uzrok i rešenje, zbog čega nastaje i kako se leči, osim hirurškog zahvata na koji se roditelji prilično teško odlučuju. Smatra se da je to bolest savremenog društva. Skoliozu je moguće ispraviti kod devojčica od 8 do 17 godina, a kod dečaka od 8 do 19 godina.

Kiropraktika kod dece je potpuno blaga i sigurna, i vaše dete neće osetiti bol. Dečiji organizam reaguje pozitivno i brzo jer se ne radi o dugogodišnjem problemu kao što je to kod odraslih. U našu ordinaciju sa velikim zadovoljstvom dolaze i deca i njihovi roditelji

Kiropraktika i trudnice

Trudnoća je prirodan proces za svaku ženu. Na žalost sve je manje žena koje uživaju tokom trudnoće zbog čestih bolova u leđima i krstima, glavobolja, otečenosti, nervoze. Kiropraktika može promeniti tok trudnoće i eliminisatii mnoge ženske probleme koji nastaju u periodu drugog stanja i porođaja.

Savetujemo da obavite pregled u našoj ordinaciji pre planirane trudnoće i ustanovite da li su vaša kičma i kukovi u redu, da li su spremni za trudnoću i porođaj. Po nauci istočno kineske medicine i ako ste trudni nije kasno krenuti sa tretmanima kiropraktike i antibol terapijama. U Kini žene često odlaze na redovne tretmane do 9 meseca trudnoće. Sve je češća praksa da kiropraktičar prisustvuje na porođaju što omogućava mnogo jednostavniji, brz, i lak porođaj za majku i bebu.

Kiropraktika i sportisti

Bavljenje profesionalnim sportom je veliki rizik za zglobove i mišiće. Dugi niz godina profesionalnim sportistima bavila se sportska medicina, dok danas kiropraktika u sportu postaje sve zastupljenija. Doktori kiropraktike sve češće prate sportiste na velikim sportskim događajima. Kiropraktika u sportu pospešuje opštu funkciju tela, a time snagu , izdržljivost, brzinu, bolje rezultate, kordinaciju i preciznost pokreta. Kiropraktika pomaže preventivno da ne dođe do povrede a u slučaju povrede pomaže u rehabilitaciji i bržem oporavku. Ponosni smo na činjenicu da se u našoj ordinaciji lečio veliki broj vrhunskih sportista.

Da bi ste sačuvali svoje zdravlje važno je da o sebi počnete da brinete na vreme

"Stručnom usavršavanju u oblasti medicine, ortopedije i kiropraktike posvećena sam već više od 25 godina. Moje iskustvo iz oblasti kiropraktike, kao i stručno iskustvo mojih saradnika uz pomoć najsavremenijih metoda omogućava vam da dugo ostanete zdravi i lepi.“

Newsletter

Budite uvek u toku sa trendovima koji se tiču Vašeg zdravlja. 

Blog

Kontakti

Mariborska 7, 11000 Beograd

Tel:
+ 381 11 40 50 481
+ 381 11 40 50 489
+ 381 63 892 35 08

E-mail:
office@semprevivacentre.com
semprevivacentar@gmail.com

Scroll to Top