Tagovi

Najnoviji postovi

Šta sve može biserna voda?

Ljudi su od davnina biseru pripisivali isceljujuća svojstva. Šta sve nisu radili sa njim: rastvarali ga u vodi  i pravili

Ispravite krivu kičmu: skolioza i kiropraktika

Ukoliko vi ili vaše dete ima krivu kičmu, ili skoliozu, ne očajavajte. Postoji način kako da se ona smanji i unapredi kvalitet života vas i vaših najbližih.

 

Šta je skolioza?

Kriva kičma, čak i blago kriva, može izazvati bol i posturalne probleme. Kada je krivina veća od 10 stepeni, smatra se skoliozom.

Prvi simptom skolioze sa kojim pacijenti dolaze kod doktora je značajna krivina kičme i u većini slučajeva uzroci nisu poznati. Čak i blagi slučajevi, mogu osećati bol i imati smanjenu pokretljivost.

U težim slučajevima efekti stanja su naglašeniji. Kiropraktika  postaje sastavni deo tretmana skolioze i novija istraživanja daju sve više dokaza da je vrlo efikasna i da ima mnogo prednosti.

Uglavnom, mala krivina je često ignorisana u tradicionalnoj  medicini. U mnogim slučajevima skolioza nije dijagnostikovana dok krivina ne dovede do ozbiljnih bolova, iskrivljenosti i strukturnog oštećenja.

Ukoliko pristupite skoliozi tretmanom kiropraktike, ona omogućuje rano otkrivanje manjih krivina. Izuzetno je bitno što ranije otkriti krivinu, jer su veće šanse da se progresija stanja zaustavi i leči pre nego što simptomi negativno utiču na čovekovu pokretljivost i kvalitet života.

scoliosis-1280x500

 

 

Smanjenje Kobovog ugla

Kobov ugao je termin kojim se opisuje ugao deformtieta kičme. Široko se koristi da bi opisao oštećenje kičme zbog povrede ili bolesti, ali i da se opiše krivina kičme usled skolioze. Ova mera se koristi da bi se pratilo stanje i odredile terapije i neophodni tretmani.

U istraživanju  koje je objavljeno u septembru 2011, 28 pacijenata, između 18 i 54 godine, sa skoliozom je učestvovalo u tretmanu kiropraktikom. Nakon završetka terapije, pacijenti su praćeni sledećih 24 meseci.

Pacijenti su prijavljivali smanjenje bola, povećanje pokretljivosti. Kobov ugao kod svakog pacijenta je smanjen. Ono što je najzanimljivije, čak i posle 24 meseci, rezultati su se očuvali.

 

Prognoza skolioze

Bitno je razumeti da se prognoza skolioze može značajno poboljšati. Međutim, tehnički, nije „izlečiva“. Skolioza se ponekad upoređuje sa dijabetesom, jer je to stanje kojem je neophodna stalna pažnja. Bitno je da se promeni način razmišljanja, sa kratkoročnog, na dugoročno. Ovo će biti dugoročna nega, koja će trajati celog života.

Sa pravim pristupom, možete živeti ispunjen život sa minimalnim ograničenjima. Dokle god ste posvećeni planu koji ste napravili sa doktorom, možete značajno unaprediti kvalitet života bez midera ili operacija.

Razni pristupi koji obećavaju brzo rešenje skolioze, nažalost retko daju značajne rezlutate. Lako je obećati brzo rešenje, ali je mnogo teže obistiniti ga. Mnogi pristupi imaju vrlo malo uticaja na kvalitet života ljudi, a vrlo je moguće da pogoršaju stanje.

skolioza-nova10

Kiropraktika pomaže da se poboljša funkcija mišića i zglobova. Tako se poboljšava pokretljivost, smanjuje bol, povećava udobnost u svom telu. Takođe, kiropraktika može da smanji i druge simptome ili probleme koje čovek oseća i da spreči dalju degeneraciju kičme.

Zglobovi kičme moraju da se „nameste“ i „centriraju“. Pre toga, mišići moraju da se pripreme i opuste. Mozak mora da nauči da drugačije koristi svoju kičmu i mišiće, nego kako ih je ranije koristio. Da bi efekat tretmana bio maksimalni, neophodan je kompletan pristup. Terapeutske masaže, pravilno dozirane vežbe, kiropraktika, moraju zajedno da se sprovode radi najboljeg uticaja na smanjenje i održavanja malog stepena skolioze.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Newsletter

Budite uvek u toku sa trendovima koji se tiču Vašeg zdravlja. 

Blog

Kontakti

Mariborska 7, 11000 Beograd

Tel:
+ 381 11 40 50 481
+ 381 11 40 50 489
+ 381 63 892 35 08

E-mail:
office@semprevivacentre.com
semprevivacentar@gmail.com

Scroll to Top