Uzroci i posledice

Upoznajte svoje telo - prepoznajte problem.

Zdravlje zavisi od više faktora. Na njega utiče ishrana isto koliko i psihološko stanje čoveka (stresovi, emocije,…). Bitan uticaj predstavlja naravno i stanje koštanog i muskulatornog sistema.

Zdravlje se dakle sastoji od više stranica: čovek može voditi računa o jednoj, o dve ili o svim stranicama, njegovo zdravlje je njegova lična odgovornost.

Ljudi najčešće ne poznaju dovoljno svoje telo i svoj organizam, često greše i ne vode računa u meri u kojoj bi trebalo. Mnogobrojni su uzroci koji mogu stvoriti probleme u ledjima. Međutim, iako se kiropraktika najčešće vezuje za probleme sa kičmom, ova nauka pomaže i u rešavanju mnogih drugih tegoba; jer posledice ne moraju uvek biti vezane za bol u leđima već se mogu odraziti i u bilo kom drugom delu organizma: pršljenovi C5-C6 mogu, na primer, prouzrokovati glavobolju, utrnulost ruku, bolove u vratu i ramenima, nelagodan osećaj u lopaticama, dok su za L1-L2 česti simptomi ukočenost, konstipacija ili bolne menstruacije.

Nervni sistem kontroliše funkcionisanje ćelija, tkiva, organa, odnosno, celokupnog organizma. S obzirom da je taj sistem prilično osetljiv, mozak je zaštićen lobanjom dok kičmenu moždinu čuvaju pršljenovi kičme.

Pršljenovi su mobilni, međutim zbog raznih fizičkih, emocionalnih i hemijskih stresova, njihova pokretljivost se može ugroziti. Smanjuje se aktivnost nervnog sistema: komunikacija izmeðu mozga i ostatka tela je ugrožena. S obzirom da je mozak manje stimulisan, slabi i njegova kontrola nad ostalim sistemima i organima u telu.

Potencijalni uzroci

+ nepravilno držanje kičme
+ padovi
+ (sportske) povrede
+ nagli pokreti
+ stres
+ nedostatak sna
+ nedostatak vežbanja
+ loša ekonomska situacija
+ loši uslovi rada
+ nepravilna ishrana
+ loše navike
+ hormonske promene
+ trudnoća
+ porođaj
+ teret na leđima i ramenima (torbe,…)
+ zagađenje
+ psihološko stanje

Potencijalne posledice

+ bolovi u leđima, ramenima, vratu, kukovima, kolenima, zglobovima,…
+ razna oboljenja (diskus hernija, artroze, osteoporoza,…)
+ slaba pokretljivost
+ smanjena fleksibilnost i savitljivost kičme
+ glavobolja
+ migrene
+ otoci
+ ukočenost
+ napetost
+ nesanica
+ slab imunitet
+ toksini u organizmu
+ umor
+ bolne menstruacije
+ depresija

* Poreklo navedenih posledica ne mora uvek biti u poremećaju nervnog sistema, što znači da terapija ne može uvek pomoći u njihovom ublažavanju ili potpunom otklanjanju.

Da bi ste sačuvali svoje zdravlje važno je da o sebi počnete da brinete na vreme

"Stručnom usavršavanju u oblasti medicine, ortopedije i kiropraktike posvećena sam već više od 25 godina. Moje iskustvo iz oblasti kiropraktike, kao i stručno iskustvo mojih saradnika uz pomoć najsavremenijih metoda omogućava vam da dugo ostanete zdravi i lepi.“

Newsletter

Budite uvek u toku sa trendovima koji se tiču Vašeg zdravlja. 

Blog

Kontakti

Mariborska 7, 11000 Beograd

Tel:
+ 381 11 40 50 481
+ 381 11 40 50 489
+ 381 63 892 35 08

E-mail:
office@semprevivacentre.com
semprevivacentar@gmail.com

Scroll to Top