Glavobolja i migrena (cephalalgiae)

Glavobolja i migrena (cephalalgiae)

  by    0   2

Glavobolja i migrena (cephalalgiae)

Postoji više vrsta glavobolja i migrena. Glavobolja je česta tegoba koja pogađa osobe svih životnih doba. Neki bolovi su rašireni po celoj glavi, a drugi ograničeni na određeno mesto. Migrena je bol koja se javlja samo na jednoj strani.

Bol se oseća kad glavobolja ili migrena potiču od živca trigeminusa, i od prva tri korena vratnih živaca. Bol ne dolazi do mozga budući da moždano tkivo nije osetljivo i mozak ne boli. Glavobolje i migrene mogu biti izazvane širenjem krvnih žila, iritacijom i upalom moždane kore, nadražajem ili pritiskom na osetljive živce… Danas se smatra da su glavobolje i migrene uzrokovane biomehaničkim problemom nadražaja živaca vrata.

U borbi protiv glavobolja i migrena u našoj ordinaciji, pored kiropraktike koristi se i aparat Cefaly. To je medicinski uređaj koji sprečava bol u glavi tako što pomoću električnih impulsa tretira glavnu granu trigeminalnog nerva. Ovaj metod može potpuno da zameni ili značajno smanji korišćenje lekova za bol i na taj način poboljša kvalitet života.