Tagovi

Najnoviji postovi

Šta sve može biserna voda?

Ljudi su od davnina biseru pripisivali isceljujuća svojstva. Šta sve nisu radili sa njim: rastvarali ga u vodi  i pravili

Imunitet se krije u limfnom sistemu

Imunitet se krije u limfnom sistemu :

Kako će organizam da se izbori sa bolešću zavisi od imuniteta, a on se „krije“ u limfnom sistemu. Limfni sistem je brana svim bolestima, grana se po celom organizmu, a mrežu odbrane čine limfa, limfni sudovi, limfne žlezde, i limfni organi – krajnici, slezina, koštana srž. Limfa, što na latinskom znači „kraljica vode“, nastaje iz krvi, odnosno od tečnosti kojom krv „kupa“ svaku našu ćeliju. Svaki od delova limfnog sistema ima svoju ulogu: limfni sudovi vraćaju limfu u krvotok, zahvaljujući kojoj se deo krvi praktično „reciklira“, limfni čvorovi, zajedno sa slezinom, krajnicima i Pajerovim pločama u digestivnom traktu čine imunitet ljudskog organizma i filtriraju strane materije i izazivače infekcija u čemu im pomaže limfa.                                                                     

Limfa, kao filtrat krvi kreće iz dovodnih limfnih sudova, zatim se kroz sinuse, prenosi do odvodnih limfnih sudova. Sinusi sadrže specifične ćelije koje se zovu makrofagi i koji uklanjaju  99 odsto svih štetnih činioca koje limfni sudovi dovode u limfni čvor. Ako čvorovi izgube sposobnost filtriranja, u njima se nakuplja „otrov“ i čvor se uvećava. Upravo to izaziva strah kod pacijenata, jer opipljiv čvorić može da ukaže na teška, pa i maligna oboljenja. Na sreću, uglavnom se radi o benignom uvećanju.

Ovo u intervjuu za „Novosti“ objašnjava profesor dr Biljana Mihaljević, direktor Klinike za hematologiju Kliničkog centra Srbije i rukovodilac Limfom centra.

 

Šta se dešava kada dođe do poremećaja limfnog sistema?

Pošto je povezan sa svim drugim sistemima organa, poremećaj u radu limfnog sistema može da utiče na nastanak širokog spektra bolesti i stanja, od celulita do malignih bolesti.

 

Za koje je sve  bolesti odgovoran limfni sistem?

Ako se višak tečnosti ne vraća u krvotok onda može da dođe do otoka tkiva, odnosno limfedema. Zbog akumulacije limfe, javlja se otok u ekstremitetima, što se dešava često srčanim bolesnicima. S druge strane, kada se javi otok limfnih žlezda obično se kod pacijenata stvara panika jer to može da ukaže na teška, maligna oboljenja. Limfne žlezde su najvažnije komponente imunog sistema jer stvaraju i skladište imune ćelije, uključujući i limfocite. Njihovo uvećanje, međutim, uglavnom upućuje na benigna stanja, mada se mora misliti i na maligne bolesti.

 

Kakva je uloga limfnih žlezda?

Najvažnija njihova uloga je pročišćavanje limfe, sprečavanje širenja zaraze i u proizvodnji limfocita i antitela, pomoću kojih se organizam  bori protiv bakterija, virusa i gljivica, kao i protiv sopstvenih tumorskih izmenjenih ćelija.

 

Kako da prepoznamo da je reč o benignom uvećanju žlezde?

Kod dece je, recimo, u većini slučajeva uvećanje limfnih čvorova posledica nekog prolaznog benignog oboljenja, kao što su virusne infekcije, kada dolazi do uvećavanja broja makrofaga i normalnih limfocita, kao odgovor na pojavu antigena. Limfadenopatija, odnosno otok limfnih žlezda je jedan od najčešćih kliničkih problema sa kojima se sreću pedijatri. Razlikovanje limfadenopatije kao posledice normalnog odgovora na česte virusne infekcije nasuprot onoj koja zahteva ozbiljnije ispitivanje često je vrlo teško. Uvećanje limfnih žlezda posebno je izraženo kod tuberkuloze, HIV, bolesti poljupca, odnosno infektivne mononukleoze, karcinoma poznatih kao Hočkinov i ne-hočkinov limfom, kao i kod metastaza tumorskih ćelija drugih organa (dojke, pluća, usne duplje) koje se prenose limfnim sistemom.

 

Postoje li, ipak, određeni parametri kod procenjivanja uvećanja?

Pre svega, važno je znati da ukoliko limfne žlezde ostaju uvećane duže od mesec dana, obavezno treba konsultovati lekara. Potrebno je proceniti veličinu, mesto i osobine uvećanih čvorova, uz bilo kakve druge pridružene promene. Crvenilo, bolna osetljivost, toplota i fluktuacija ukazuju obično na infekciju. Ako se radi o karcinomu širenje je postepeno i bezbolno. U svakom slučaju, ako se posumnja na karcinom, uzima se punktat ili isečak limfne žlezde (biopsija) koji se šalje na histopatološku analizu.

 

Ako limfni sistem čisti telo od otrova kako se održava i čisti on sam?

Pravilna ishrana je od posebne važnosti. Trebalo bi da se izbegava industijski obrađena hrana, jer se na taj način smanjuje ukupna količina „mulja“ koje limfni sistem treba da očisti. Što manje toksina limfni sistem treba da obradi, to će lakše da funkcioniše. Da bi se limfotok održao, neophodno je redovno hidriranje organizma: treba piti dosta vode, prečišćene ili filtrirane, po mogućstvu osam čaša dnevno. Zdravo znojenje takođe je poželjno za dobru detoksikaciju organizma i funkciju limfnog sistema.

 

Da li su preporučljive limfne drenaže koje se primenjuju u kozmetičkim salonima?

Ne mogu da škode, jer se na taj način telo oslobađa viška tečnosti koje dovodi do otoka, najčešće u ekstremitetima. Samo, važna je konsultacija sa lekarom, posebno ako postoje priduružene bolesti.

 

Ako limfni sistem čisti telo od otrova, kako se održava i čisti on sam?

Pravilna ishrana je od posebne važnosti. Trebalo bi da se izbegava industrijski obrađena hrana, jer se na taj način smanjuje ukupna količina „mulja“ koje limfni sistem treba da očisti. Što manje toksina limfni sistem treba da obradi, to će lakše da funkcioniše. Da bi se limfotok održavao, neophodno je redovno hidriranje organizma: treba piti dosta vode, prečišćene ili filtrirane, po mogućstvu osam čaša dnevno. Zdravo znojenje takođe je poželjno za dobru detoksikaciju organizma i funkciju limfnog sistema.

Tekst preuzet iz „Doktor u kući“, Novosti, broj 257

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Newsletter

Budite uvek u toku sa trendovima koji se tiču Vašeg zdravlja. 

Blog

Kontakti

Mariborska 7, 11000 Beograd

Tel:
+ 381 11 40 50 481
+ 381 11 40 50 489
+ 381 63 892 35 08

E-mail:
office@semprevivacentre.com
semprevivacentar@gmail.com

Scroll to Top