Tagovi

Najnoviji postovi

Šta sve može biserna voda?

Ljudi su od davnina biseru pripisivali isceljujuća svojstva. Šta sve nisu radili sa njim: rastvarali ga u vodi  i pravili

Zeleni čaj pomaže u smanjenju krvnog pritiska i još mnogo toga

Zeleni čaj pomaže u smanjenju krvnog pritiska i još mnogo toga :

Čista voda je najbolji izbor za piće, ali visoko kvalitetan čaj može da bude vredan dodatak. Ne samo da čaj rehidrira kao voda, već većina čajeva ima i dodatne zdravstvene koristi.
Visoko kvalitetan čaj, zeleni čaj posebno, sadrži polifenol antioksidanse čija su preventivna i anti ejdžing sredstva poznata. Polifenoli čine čak 30% težine suvog lista zelenog čaja.
U grupi polifenola se nalaze flavonoidi, koji sadrže katehin. Jedan od najmoćnijih katehina je epiglaokatehin-3-galat(EGCG), koji se nalazi u zelenom čaju. EGCG je pokazao da pozitivno utiče na bolesti i stanja.
Prethodna istraživanja su pokazala da polifenoli zelenog čaja deluju na molekularnom nivou i sprečavaju proizvodnju i širenje ćelija tumora.Takođe usporava razvijanje krvnih sudova koji hrane tumore.
EGCG čak deluje i kao antiangiogenik i antitumor agens,a takođe potpomaže odgovor ćelija tumora na hemoterapiju. Istraživanje je pokazalo da EGCG može da bude od pomoći u sprečavanju arterioskleroze, trombova u mozgu, srčanog udara i šloga, zbog svoje mogućnosti da opusti arterije i poboljša tok krvi.

Zeleni čaj prirodno snižava pritisak

Neka od poslednjih istraživanja takođe pokazuju iste rezultate. Nakon nasumične analize 25 kontrolisanih studija, sistematski izveštaj koji je objavljen u „British Journal of Nutrition“, u oktobru, zakaljučeno je da dugoročno konzumiranje čaja značajno utiče na krvni pritisak.
U „Time“-u je objavljeno:
„Nakon 12 nedelja pijenja čaja, krvni pritisak je bio manji za 2.6mmHg sistolno i 2.2mmHGdijastolno. Zeleni čaj ima značajne rezultate, dok je crni čaj imao najbolje…
Smanjenje sistolnog krvnog pritiska za 2.6mmHG bi smanjilo šansu za dobijanje šloga za 8%, smrt zbog bolesti koronarnih arterija za 5% i ukupnu smrtnost na nivou populacije za 4%…“
Dok je teško utvrditi koliko je potrebno piti čaja da bi se dobili ovakvi rezultati, nekoliko istraživanja je predložilo da je idealna količina između 3 i 4 šoljice čaja dnevno.
Na primer, studija iz 2007-e godine je našla „jasan dokaz“ koji pokazuje da više od 3 šoljice čaja, u ovom slučaju crnog, smanjuje šanse od srčanih oboljenja.
Slično, konzumiranje tri do četiri šoljice zelenog čaja dnevno je pokazalo da poboljšava zdravlje srca i krvnih sudova, opet zahvaljujući mogućnosti da opusti krvne sudove i zaštiti od trombova.

Zeleni čaj – koristan u lečenju gojaznosti, dijabetesa i Alchajmerove bolesti

Postoje određeni hranljivi satojci i jedinjenja za koje se čini da imaju neizmerne potencijale za zdravlje i katehini su deo te grupe. Na svu sreću, zeleni čaj je odličan izvor ovih antioksidansa, jer su lako dostupni.
Pored korisnih efekata na krvni sistem, istraživanja su pokazala da EGCG naročito ima uticaj na regulaciju metabolizma masti i tako podstiče masnu oksidaciju i sprečava gojaznost. Čak može i da poboljša rezultate dobijene treningom.
Studija iz 2010 je proučavala potencijal EGCG-a u mršavljenju i otkrili su da uvećava okisdaciju masti za čak 33%. EGCG takođe učestvuje u ubrzanju mršavljenja tako što sprečava razvoj masnih ćelija i ubrzava izbacivanje masti. Gojaznost i dijabetes idu ruku pod ruku i što je dobro za jedno stanje, dobro je i za drugo.
Takođe je jedno istraživanje na životinjama pokazalo da je EGCG efikasan kao i lek za dijabetes Avandia u delimično dijabetičnim miševima, što dokazuje da zeleni čaj ili visoko kvalitetan ekstrakt čaja, može da bude od pomoći u prevenciji i lečenju dijabetesa.
Naučnici su tako otkrili da zeleni čaj ima potencijal da poboljša moždane funkcije i ublaži degeneraciju mozga usled starenja.
Takođe, EGCG izgleda da smanjuje proizvodnju proteina beta-amiloid, koji može da se nagomila u mozgu, što dovodi do oštećenja nerava i gubitka memorije, stanje koje je vezano za Alchajmerovu bolset.
U jednom istraživanju, objavljenom u 2005. godini, naučnici su ubrizgali čist EGCG u mišiće koji su genetski modifikovani da razviju Alchajmerovu bolest. Rezultati su pokazali smanjenje od čak 54% u nastajanju plaka, koji je povezan sa Alchajmerom.

 

Druge koristi po zdravlje od zelenog čaja

Katehin u zelenom čaju može takođe da štiti od glaukoma i drugih bolesti očiju. U jednom istraživanju, naučnici su analizirali očno tkivo pacova koji su pili zeleni čaj i otkrili su da je sočivo i retina su zaista apsorbovali katehin iz zelenog čaja.
Prema autorima, oksidativni stres izaziva biološke promene kao što su oštećenje DNK i aktivacija proteolitičkih enzima koji mogu da dovedu do oštećenja ćelija ili disfunkcije i na kraju, očnih bolesti. Katehin iz zelenog čaja takođe pomaže u:
Smanjenju rizika od raka dojke
Smanjenju zapaljenja i bola koji je povezan sa reumatoidnim artritisom
Snižavanju rizika od autoimnih bolesti
Pomaže zdravlju desnih
Poboljšava varenje

Biljna mast koja sadrži ekstrakt zelenog čaja može biti efektivan tretman za genitalne i analne bradavice, prema istraživanju iz 2008. Genitalne i analne bradavice izaziva humani papiloma virus i za njega nema efektivnog tretmana.
Istraživači su preko 500 ljudi, sa preko 30 bradavica, davali mast ili placebo. Grupa koja je koristila mast, čak 57% je u potpunosti otklonila bradavice u odnosu na 34%u kontrolnoj grupi.

Čaj može biti bitan sastojak zdrave ishrane

Ako uživate u zelenom čaju, svakako popijte nekoliko šoljica dnevno. Samo ga pijte čistog. Dodavanje šećera, mleka ili drugih dodataka, može da poništi neke od efekta čaja. Zeleni čajsadrži najviše EGCG-a od svih čajeva, i sem vode, verujem da je zeleni čaj najbolje piće koje možete da konzumirate.
Pored toga što je odličan izvor antioksidansa. zeleni čaj je i pun vitamina A, D, E, C, B, B5, H, K, mangana i drugih korisnih minerala kao što su cink, hrom,selen. Dobar znak kvaliteta, jeste da je čaj zaista zelen. Ako je zeleni čaj više bron nego zelen, znači da je oksidovao, što može da smanji ili čak uništi neka jedinjenja.
Da bi obogatili zeleni čaj, dodajte malo soka od limuna. Prethodna istraživanja su pokazala da vitamin C značajno povećava količinu katehina koje telo može da apsorbuje. Limunov sok čak i uvećava količinu katehina za 5 puta, od čega čak 80% bioaktivno.

(Mercola)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Newsletter

Budite uvek u toku sa trendovima koji se tiču Vašeg zdravlja. 

Blog

Kontakti

Mariborska 7, 11000 Beograd

Tel:
+ 381 11 40 50 481
+ 381 11 40 50 489
+ 381 63 892 35 08

E-mail:
office@semprevivacentre.com
semprevivacentar@gmail.com

Scroll to Top