Tagovi

Najnoviji postovi

Šta sve može biserna voda?

Ljudi su od davnina biseru pripisivali isceljujuća svojstva. Šta sve nisu radili sa njim: rastvarali ga u vodi  i pravili

Zdravlje za mališane

Svi roditelji maštaju o tome da svoju decu odgaje zdravu i srećnu. Iako mnoge mlade mame potcenjuju važnost masaže, ruski stručnjaci tvrde da je ona jedan od faktora koji obezbeđuje kvalitetan razvoj beba.

Razgovor o dečijoj masaži treba početi od toga da ona može biti lekovita i preventivna. Prema tome, lekovita masaža jednostavno je neophodna mališanima, npr. u slučaju displazije kukova, tortikolisa, problema sa mišićnim tonusom. Preventivna masaža primenjuje se kod zdrave dece radi poboljšanja emocionalnog i fizičkog razvoja, kao priprema za funkcionisanje kao što su okretanje, puzanje, sedenje hod i dr.

Uopšteno rečeno, masaža ispoljava mnogostruk, izuzetno blagotvoran uticaj na dečiji organizam. Zahvaljujući masaži, s kože se nervnim putevima prenose mnogobrojne struje impulsa koje, kad dođu do kore velikog mozga, utiču na centralni nervni sistem, usled čega se poboljšava njegova funkcija – kontrola nad radom svih sistema i organa i njihovo regulisanje. Pored toga, masaža doprinosi čeličenju organizma.  Veoma dobro slaže se s gimnastikom i plivanjem mališana, a sve to je ulaganje u njihovo buduće zdravlje! Da bi masaža donela detetu korist, veoma je važno poštovati čitav niz pravila.

Masaža se obavezno sprovodi u kurama. Ako je reč o masaži u preventivne svrhe, onda se tokom prve godine sprovode četiri kure masaže po deset seansi: u trećem, šestom, devetom i dvanaestom mesecu. Lekovita masaža propisuje se polazeći od detetovog stanja, dok u slučaju ozbiljnih oboljenja lekovitoj masaži može da se pristupi već u prvoj nedelji rođenja i kura se obično sastoji od 15 – 20 seansi. Prve seanse masaže traju najduže 15 – 20 minuta, a zatim mogu da se produže do 40 minuta.

Pored dužine trajanja, postepeno jača i intenzitet seanse. U početku masaža treba da budu blage – uglavnom je to glađenje, zatim se postepeno uvode i drugi elementi: trljanje, lupkanje, razgibavanje. Masaža se radi 30 – 40 minuta posle dojenja ili 30 – 40 minuta pre njega. Mnoga deca plaču tokom masaže i to takođe ne može da ne zabrinjava roditelje. U stvari, od klasične preventivne masaže dete treba da oseća samo zadovoljstvo – ne bi trebalo da bude suza!

Međutim prilikom lekovite masaže stvar je složenija. Nažalost, kad se u masažu po potrebi dodaju elementi masaže po tačkama i manuelne masaže, dečija reakcija neće uvek biti pozitivna. Deo kože veličine petodinarke sadrži više od tri miliona ćelija, između 100 i 340 znojnih žlezda, 50 nervnih završetaka i skoro 100 cm krvnih sudova. Možete zamisliti na koju samo količinu ćelija masaža ima uticaj! Zato je sasvim logičan njen uticaj na rad celog organizma.

Mnoge roditelje zanima treba li da koriste ulje, kreme ili talk prilikom masaže novorođenčeta. Po mišljenju stručnjaka, najbolje je masažu raditi čistim rukama, ali treba uzeti u obzir i to da je koža mališana tanka i osetljiva. Zato, ako je njihova koža suva, za masažu možete koristiti ulje ili dečiju kremu, a ukoliko je reč o vlažnoj koži, možete je malo posuti talkom.

Snagu masaže potvrđuju i rezultati ispitivanja kod nedonoščadi. Sva deca koja su učestvovala u eksperimentu podeljena su u dve grupe. Mališanima iz prve grupe svaki dan je rađena laka masaža, dok onima iz druge grupe nije. Posle deset dana eksperimenta deca iz prve grupe bila su 50% teža nego ona iz druge, mada su hranjena na isti način. Pored toga, klinci iz prve grupe bili su aktivniji i življe su reagovali na okolinu.

Izvor: ruski doktor 7/17

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Newsletter

Budite uvek u toku sa trendovima koji se tiču Vašeg zdravlja. 

Blog

Kontakti

Mariborska 7, 11000 Beograd

Tel:
+ 381 11 40 50 481
+ 381 11 40 50 489
+ 381 63 892 35 08

E-mail:
office@semprevivacentre.com
semprevivacentar@gmail.com

Scroll to Top