Tagovi

Najnoviji postovi

Šta sve može biserna voda?

Ljudi su od davnina biseru pripisivali isceljujuća svojstva. Šta sve nisu radili sa njim: rastvarali ga u vodi  i pravili

Zdravlje u 10 koraka

Nikad nije kasno da počnete sa zdravim životom, pa zašto da to ne uradite danas? Tim pre što ruski lekari nećeod vas zahtevati praktično nikakav napor.

  1. Ujutru pijte „kinesku“ vodu

Ujutru natašte popijte čašu vode s kašičicom maslinovog ulja i nekoliko kapi sveže isceđenog limovog soka. Voda je osnova života, maslinovo ulje je podmazivač creva, a limun daje organizmu energiju.

  1. Nekoliko puta nedeljno jedite ribu

Omega-3 masne kiseline, kojih ima u morskoj ribi, jačaju srce, snižavaju nivo holesterola u krvi, poboljšavaju pamćenje i sprečavaju depresiju.

  1. Izbacite televizor iz dnevne sobe

U spavaćoj sobi mora da vlada mir. Jedino tako ujutru ćete se osećati puni snage.

  1. Izbegavajte napitke i jela sa šećerom

Višak slatkog doprinosi nakupljanju telesne težine, povećava rizikod nastanka dijabetesa, podiže nivološeg holesterola u krvi. Pored toga, kod ljubitelja slatkiša brže propadaju zubi. Skrivenog šećera ima veoma mnogo u keksu, bombonama, gotovim sokovima i slatkim gaziranim napicima.

  1. Svako pola sata ustajte sa stolice

Organizmu je potrebno kretanje. Dug boravak u statičkoj pozi ne izaziva samo umor nego i jaku duševnu razdražljivost. Razgibavajte se na svakih 30 minuta, a zatim ponovo sedite i prihvatite se posla. Možete uraditi kraće razgibavanje ne ustajući sa stolice, što će pomoći da opustite ukočene mišiće i poboljšati opšti subjektivni osećaj.

  1. Merite pritisak

Nije slučajno što povišeni pritisak zovu „tihim ubicom“. Tokom mnogo godina hipertenzija možeda protiče bez simptoma a da se za to vreme pogoršava stanje krvnih sudova, povećava rizik od moždanog udara, infarkta, oboljenja bubrega i gubitka svesti. Merenje pritiska omogućava da se na vreme preduzmu adekvatne mere i smanji taj rizik.

  1. Sastajte se sa bračnim drugom

U savremenom svetu supružnicima  često neostaje vremena za komunikaciju. Pod rečju komunikacija ovdese ne podrazumeva rešavanje domaćih obaveza. Ne čak ni seks, nego prijatni razgovori, zajednička zabava… zakazujte jedno drugom sastanke izvan kuće najmanje jednom nedeljno. Prošetajte u prirodi, posedite u kafiću, idite u bioskop

  1. Više hodajte

Hodanje povećava izdržljivost organizma, a posebno kardiovaskularnog sistema. Ako hodate umerenim tempom, radite to 5 puta nedeljno po 30 minuta. Pri intenzivnijem opterećenju dovoljno je 3 puta nedeljno po 20 minuta. Nivo opterećenja može se izmeriti pedometrom. Hodanje brzinom od 5 km/h smatra se srednjim opterećenjem, jača mišiće, srce, krvne sudove i doprinosi sagorevanju kalorija.

  1. Svaki dan mislite na nešto dobro

Predosećanje nekog prijatnog događaja-rođendana, putovanja na odmor stvara raspoloženje mnogo pre toga datuma. Ako ovo pravilo prenesete u svakodnevni život, veliki deo vremena bićete dobro raspoloženi. Svakoga dana mislite na nešto dobro što može da se desi bukvalno tog dana. Na primer zajednički ručak, zanimljiv TV program uveče i ostale sitnice. Potrebno je da svakodnevno pohvalite sebe za nešto što ste postigli, makar da je u pitanju nešto beznačajno. To poboljšava subjektivni osećaj i raspoloženje.

  1. Ne bojte se neuspeha

Mnogi maštaju o tome da promene nešto u svom životu, zamole za povišicu, na primer, ili nađu životnog saputnika, ali ne preduzimaju realne korake u potrebnom pravcu unapred se bojeći neuspeha. Međutim, nemate čega da se bojite, jer ipak vam neće biti gore! A bolje može da vam se desi samo ako budete aktivni. Uzgred rečeno neostvareni snovi ne deluju loše samo naduševno nego i na fizičko zdravlje. Prezirprema sebi izaziva stres, hroničnu glavobolju i podiže krvni pritisak.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Newsletter

Budite uvek u toku sa trendovima koji se tiču Vašeg zdravlja. 

Blog

Kontakti

Mariborska 7, 11000 Beograd

Tel:
+ 381 11 40 50 481
+ 381 11 40 50 489
+ 381 63 892 35 08

E-mail:
office@semprevivacentre.com
semprevivacentar@gmail.com

Scroll to Top