Tagovi

Najnoviji postovi

Šta sve može biserna voda?

Ljudi su od davnina biseru pripisivali isceljujuća svojstva. Šta sve nisu radili sa njim: rastvarali ga u vodi  i pravili

Zaboravite na visoke štikle!

Koja žena ne voli moderne cipele s visokim potpeticama?

One čine figuru zavodljivom i deluju vrlo elegantno.

Ali hodati u takvim cipelama nije nimalo lako, jer tako se pomera prirodno težište organizma i narušava se prirodan položaj osovine kičme. Samim tim, nastaju bolovi u nogama i krsnom delu leđa.

Međutim, ruski naučnici otkrili su još jedan aspekt štetnog uticaja visokih potpetica na nožne mišiće. Tokom istraživanja posmatrali su  dve grupe  pripadnica lepšeg pola –  žene u jednoj grupi nosile su visoke štikle minimum 40 sati nedeljno, a one u drugoj grupi činile su to veoma retko.

Utvrdili su da žene hodaju različito, u zavisnosti od visine korišćene štikle. Pritom, razlike su se očuvale čak i kad su žene koje su navikle na visoke potpetice hodale bose. Upoređujući dobijene rezultate, naučnici su zaključili da se kod žena – zbog njihove strasti ka visokim potpeticama – skraćuju mišićna vlakna u nogama, a posledica je promena hoda.

Rezultate potkepljuje i činjenica što im se mišići tokom hoda jako grče, pa da bi se kretale u takvom stanju –  žene moraju potrošiti mnogo više energije. Odatle potiče zamor i poremećaj držanja, a kasnije bolovi i deformitet stopala.

 

 

(Ruska enciklopedija zdravlja)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Newsletter

Budite uvek u toku sa trendovima koji se tiču Vašeg zdravlja. 

Blog

Kontakti

Mariborska 7, 11000 Beograd

Tel:
+ 381 11 40 50 481
+ 381 11 40 50 489
+ 381 63 892 35 08

E-mail:
office@semprevivacentre.com
semprevivacentar@gmail.com

Scroll to Top