Tagovi

Najnoviji postovi

Šta sve može biserna voda?

Ljudi su od davnina biseru pripisivali isceljujuća svojstva. Šta sve nisu radili sa njim: rastvarali ga u vodi  i pravili

Unos kalcijuma bez mlečnih proizvoda

Unos kalcijuma bez mlečnih proizvoda:

Osobe kod kojih je otkrivena intolerancija na laktozu i one koje trenutno poste,ili  jednostavno, ne vole ukus mlečnih proizvoda i gotovo ih nikada ne jedu, ne unose dovoljno kalcijuma, toliko važnog za njihove kosti.

Ipak, pravilnom ishranom moguće je sačuvati zdrave kosti i bez kalcijuma iz mlečnih proizvoda. Naime, nivo apsorpcije kalcijuma u organizmu zavisi od vrste prehrambenog proizvoda koji konzumiramo. Tako je kod spanaća nivo apsorpcije kalcijuma 10%, kod mleka 30%, a kod brokolija čak 60%. To, međutim ne znači da ćete ukoliko te namirnice budete jeli u većim količinama, u organizam unositi i više kalcijuma. Naprotiv, vezivanje kalcijuma za kosti takođe varira od namirnice do namirnice i ono je daleko uspešnije ako je hrana istovremeno bogata vitaminima D, K i magnezijumom. S druge strane, ishrana bogata proteinima životinjskog porekla i solju podstiče izbacivanje kalcijuma iz organizma putem urina. Pošto Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da odrasla osoba u organizam svaki treba da unese između 400 i 500mg kalcijuma, nudimo vam nekoliko alternativnih rešenja u slučaju da zaista ne podnosite mleko i mlečne proizvode.

Obogaćujte ukus jela susamom

Susam je veoma bogat izvor kalcijuma, jer 100g ovih sićušnih semenki sadrži 975mg kalcijuma. Uz to, susam je bogat i magnezijumom koji kalcijum fiksira za kosti.

 

Što češće jedite brokoli, kupus i peršun.

Kalcijum koji se nalazi u ove tri namirnice izuzetno se dobro asimiluje. Kafena šoljica ovog povrća sadrži istu količinu kalcijuma koliko i čaša mleka.

 

Izvor: Večernje Novosti

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Newsletter

Budite uvek u toku sa trendovima koji se tiču Vašeg zdravlja. 

Blog

Kontakti

Mariborska 7, 11000 Beograd

Tel:
+ 381 11 40 50 481
+ 381 11 40 50 489
+ 381 63 892 35 08

E-mail:
office@semprevivacentre.com
semprevivacentar@gmail.com

Scroll to Top