Tagovi

Najnoviji postovi

Šta sve može biserna voda?

Ljudi su od davnina biseru pripisivali isceljujuća svojstva. Šta sve nisu radili sa njim: rastvarali ga u vodi  i pravili

Ubrzajte cirkulaciju

Ubrzajte cirkulaciju :

Vežbanje je najbolji način da se izborite sa stresom, ukočenošću i lošom cirkulacijom. Fizička aktivnost se preporučuje osobama svih starosnih grupa, ali se izbor i način vežbanja znatno menjaju sa godinama.

Mnogi stariji od 50 godina redovno vežbaju svake nedelje kako bi održali kondiciju i elastičnost tela, da bi se osećali zdravije i bolje, a posebno pred hladnije jesenji i zimski period.

Vežbe pomažu u održavanju elastičnosti i pokretljivosti koštano-zglobnog i mišićnog sistema i aktiviraju pojedine mišićne grupe. Naglasak je na vratno-ramenom pojasu, kukovima i leđima koji su u ovim godinama  najugroženiji. Ove vežbe su namenjene osobama  koje imaju problema sa cirkulacijom, ukočenošću i bolovima u kičmi, kukovima i drugim delovima tela. Primenom ovih vežbi dolazi do poboljšanja pokretljivosti i opšteg zdravstvenog stanja.

Uz redovne vežbe moći ćete lako i bez stresa da obavljate  svakodnevne aktivnosti. Trening traje sat vremena i sastoji se od uvodnog zagrevanja zglobova i razgibavanja, glavnog vežbanja sa rekvizitima i vežbama u parteru, i završnog istezanja i vežbi pokretljivosti. Na svakom treningu rade se vežbe koje utiču na različite mišićne grupe.

Osobe sa većim deformitetima trebalo bi da konsultuju lekara da li smeju da vežbaju.

Da bi se stekla određena uvežbanost, neophodna su dva-tri meseca redovnog treninga.

 

Vežba 1

Zagrevanje

Raskoračni stav, stopala su u širini kukova. Ruke savijte u laktovima, a prstima dodirnite ramena. Laktovima pravite krugove, ali tako da se  laktovi dodirnu svaki put kada su ispred tela. Uradite 10 ponavljanja  u jednu, a zatim u drugu stranu.

Vežba 2

Tegovi

Raskoračni stav, stopala su u širini kukova, leđa su prava, ruke su u nivou ramena, a ugao između podlaktice i nadlaktice je 90 stepeni. Bučicama ili nekim  improvizovanim tegovima gurajte naviše, dok se ne ispruže ruke nagore. Vratite se u početni položaj. Uradite vežbu 10 puta.

Vežba 3

Istezanje

Lezite na  bok i oslonite glavu na šaku. Potkolenice podignite do 70 stepeni sa ispravljenim kolenom. Uradite 10 ponavljanja za svaku stranu. Intenzitet može da se poveća tek što se noga zadrži u podignutom položaju 20 sekundi, čime se postiže bolja kontrakcija mišića.

Vežba 4

Opružanje

Oslonac je na levoj nozi, desnu podignite tako da natkolenica bude paralelna sa podom. Opružajte potkolenicu tri puta, a zatim nogu spustite na pod. Ponovite 10 puta, pa promenite stranu i uradite vežbu drugom nogom.

Vežba 5

Pregib

Raskoračni stav, stopala su u širini ramena, ruke su ispružene naviše. Spustite se u desnu stranu da bi ste dodirnuli spoljni deo desnog stopala.  Kroz sredinu,  prebacite se u levu stranu da biste dodirnuli spoljni deo levog stopala, a zatim se ispravite i vratite u početni  položaj.  Vežbu uradite  pet puta u  jednu i pet puta u drugu stranu.

 

 

(Doktor u kući)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Newsletter

Budite uvek u toku sa trendovima koji se tiču Vašeg zdravlja. 

Blog

Kontakti

Mariborska 7, 11000 Beograd

Tel:
+ 381 11 40 50 481
+ 381 11 40 50 489
+ 381 63 892 35 08

E-mail:
office@semprevivacentre.com
semprevivacentar@gmail.com

Scroll to Top