Tagovi

Najnoviji postovi

Šta sve može biserna voda?

Ljudi su od davnina biseru pripisivali isceljujuća svojstva. Šta sve nisu radili sa njim: rastvarali ga u vodi  i pravili

„Trošenje“ kičme uzrok trnjenja

„Trošenje“ kičme uzrok trnjenja:

Osećaj trnjenja ili mravinjanja u rukama, nogama i prstima česta je pojava kod savremenog čoveka i neretko izaziva strah i zabrinutost. Iako uzroci trnjenja mogu biti mnogobrojni – od anksioznosti i depresije, preko neurološkh poremećaja, do dijabetesa – najčešće se u pozadini ovog simptoma krije problem sa kičmom.S obzirom na šarolikost potencijalnih uzročnika trnjenja ponekad je za precizno postavljanje dijagnoze potreban pregled lekara različitih specijalnosti, uključujući fizijatra, neurologa, endokrinologa, imunologa, kardiologa…

Trnjenje, koje je praćeno i drugim simptomima, poput osećaja slabosti i/ili oduzimanja jedne strane tela (lica, ruke i/ili noge), smetnji s govorom, vidom, koordinacijom i ravnotežom, tikovima i nekontrolisanim pokretima – zahteva hitan lekarski pregled. Ako se pak trnjenje javlja isključivo pri određenim položajima tela i prilikom dugog sedenja i stajanja, najverovatnije su problemi sa kičmom uzrok tegoba.

Cervikalna spondiloza ili okoštavanje vratne kičme degenerativno je oboljenje koje zahvata pršljenove, međupršljenske diskove, ligamente i zglobove. Spondiloza se javlja s godinama i nastaje svakodnevnim „trošenjem“ struktura kičmenog stuba savremenim načinom života, prevashodno lošim držanjem tela i provođenja previše vremena za kompjuterom i u drugim sedećim aktivnostima. Simptomi cervikalne spondiloze obično se javljaju postepeno, i to u vidu bolova u vratu, ramena i ruci, ukočenosti u vratu, mravinjanja, trnjenja i izmenjenog osećaja u ruci i prstima te, ređe, oslabljenog osećaja za dodir.

forward-head-posture

 

Protruzija glave (isturenost glave napred) – poremećaj posture vratne kičme dovodi do pojačanog mišićnog opterećenja i pojave bolova u vratu i ramenom pojasu. Normalno, glava i vrat su u liniji sa telom, dok protruzija glave predstavlja pomeranje glave napred, što remeti balans svih struktura- mišića, pršljenova, ligamenata. Protruzija glave i zamor mišića uzrokuju ispravljanje normalne zakrivljenosti i vratne kičme, povećano opterećenje na ligamentima, zglobovima kičmenog stuba i međupršljenskim diskovima,  što ubrzava degenerativne promene i dovodi do starenja vratne kičme.

Ovo je veoma čest problem savremenog čoveka i čest uzročnik niza simptoma u predlu glave, vrata, ramena i ruku, ali se o tome nedovoljno govori. Glavobolje, problemi s vilicom, različite senzacije u jeziku i licu, osećaj knedle u  grlu, trnjenje ruku i prstiju na rukama samo su neki od mogućih simptoma, a rešenje je veoma jednostavno: jačanje mišića i korekcija držanja tela.

Diskus hernija vratne kičme degenerativno je oboljenje kičmenog stuba pri kome diskus izleće iz svog ležišta i pritiska kičmene nervne korenove ili kičmenu moždinu. Na cervikalnu diskus herniju treba posumnjati u slučaju bolova u vratu, ramenima, između lopatica, u potiljačnom delu glave, usled trnjenja i bola u rukama, slabosti u rukama i nogama, nespretnosti pri izvođenju finih radnji prstima  ruku, poput zakopčavanja dugmadi…

Sindrom suženog gornjeg otvora grudnog koša (TOS) predstavlja kompleksno medicinsko stanje koje je uzrokovano pritiskom na glavne elemente gornjeg otvora grudnog koša  (udubljenja koje se može napipati odmah iznad ključne kosti). Navedeno područje nalazi se između prvog rebra, ključne kosti, lopatice, grudne kosti i vratno-grudnog dela kičme i kao takvo predstavlja vrlo kompleksnu regiju kroz koju prolaze nervi, vene i arterije odgovorni za mozak, ruke i neke od unutrašnjih organa. Samim tim mogu se javiti i šaroliki simptomi koji su povezani s rukama i šakama (jednom ili obe), vratom, glavom, ramenima i grudnim košem.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Newsletter

Budite uvek u toku sa trendovima koji se tiču Vašeg zdravlja. 

Blog

Kontakti

Mariborska 7, 11000 Beograd

Tel:
+ 381 11 40 50 481
+ 381 11 40 50 489
+ 381 63 892 35 08

E-mail:
office@semprevivacentre.com
semprevivacentar@gmail.com

Scroll to Top