Tagovi

Najnoviji postovi

Šta sve može biserna voda?

Ljudi su od davnina biseru pripisivali isceljujuća svojstva. Šta sve nisu radili sa njim: rastvarali ga u vodi  i pravili

Toplota ili hladnoća?

Opšte je poznato da hladnoća odnosno toplota pomažu da nestane osećaj bola. Ali u kojim slučajevima treba uz kožu da prislonite led, a kada je bolje da uzmete topli termofor? Ima li kontraindikacija? Doktor hemijskih nauka, fitoterapeut Dina Pavlova Baljasova (Moskva), pomoći će vam da se snađete.

Hladnoća izaziva sužavanje krvnih sudova, usporava krvotok u tkivim, smanjuje otekline i bolove. Toplota, naprotiv, šiti krvne sudove, pojačava krvotok u njima, otklanja sputanost u zglobovima i mišićima… U lečenju se uglavnom koristi ili jedno ili drugo, a ponekad se preporučuje i njihovo međusobno kombinovanje.

Uklještenje i istegnuće mišića

Na bolno mesto prislonite termofor napunjen kockicama leda i obmotan peškirom. Umesto termofora možete upotrebiti najlonsku kesu ili proizvode iz zamrzivača. U zavisnosti od jačine povrede, držite na bolnom mestu 15 minuta do pola sata. Po potrebi, ponavljajte to svaka tri sata.

 

Dvadeset četiri do 36 sati nakon povrede,na bolno mesto stavite nešto toplo (flašu sa vrućom vodom, obmotanu peškirom), kako biste pokrenuli cirkulaciju.

Važno: U slučaju problema sa srcem, ne stavljati led na levo rame niti na vratnu stranu. Takođe, na noge nemojte stavljati ništa hladno ukoliko vas muči gangrena (nekroza) izazvana lošom cirkulacijom krvnih sudova ekstremiteta, ili pak dijabetes. Led držite na mestu ukleštenja ili istegnuća najviše pola sata, da biste izbegli promrzline.

Akutni napadi išijasa

O ishijalgiji (radikulitisu) govorimo kada se upale živci oko kičmenih pršljenova usled spondiloze ili diskus hernije. Na bolnu tačku prislonite nešto hladno na 10 do 12 minuta. Praktikujte to tri-četiri puta dnevno. Mnogima u ovakvom stanju pomaže i toplota: pola kilograma kuhinjske soli ugrejte u tiganju (usput mešajte varjačom), ali pazite da ne buke jako vruća. Naspite je u džakčić od tkanine ili je zavežite u dvostruki sloj kuhinjske krpe. Stavite to na krsta i držite dok se so ne ohladi. Šema je ista: tri-četiri puta dnevno.

CG-1008_use

Kijavica i upala sinusa

Samo u prvim danima oboljenja stavljate sa obe strane nosa kesice sa zagrejanom kuhinjskom solju(u slučaju bolnih sinusa držite ih i iznad obrva). Dodatno grejte noge, držite ih u toploj kupci, u koju možete ubaciti prah od slačice, 10-15 minuta. Takođe, možete nasloniti vruć termofor na stopala.

Reumatoidni artritis

Dva-tri puta dnevno na zglobove stavljajte tople komprese i držite ih pola sata. U slučaju akutnog napada artritisa koristite prvo led dvaput dnevno po deset-petnaest minuta, a zatim toplu vlažnu kompresu(peškir pokvasite vrućom vodom pa ga iscedite), takođe dva-tri puta dnevno deset-dvanaest minuta.

Važno: U slučaju gnojnog sekreta zelene boje, kao i visoke telesne temperature, ne sme se grejati nos.

Glavobolja

Budući da glavobolja može biti različitog porekla, takvo korišćenje toplota i hladnoće ima različito dejstvo. Recimo, ako bolujete od visokog pritiska, uz lekove koje uzimate napravite toplu kupku za noge. U slučaju migrene savetuje se da na slepoočnice stavite frotirski peškir pokvašen vrućom vodom. Mada, s glavoboljom se možete izboriti i ako primenite suprotan metod- naslonite na čelo i slepoočnice oblogu nakvašenu hladnom vodom. Kada se ohladi, odnosno zagreje, zamenite je novom. Činite tako sve dok se stanje ne poboljša.

 

(Ruski doktor)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Newsletter

Budite uvek u toku sa trendovima koji se tiču Vašeg zdravlja. 

Blog

Kontakti

Mariborska 7, 11000 Beograd

Tel:
+ 381 11 40 50 481
+ 381 11 40 50 489
+ 381 63 892 35 08

E-mail:
office@semprevivacentre.com
semprevivacentar@gmail.com

Scroll to Top