Tagovi

Najnoviji postovi

Šta sve može biserna voda?

Ljudi su od davnina biseru pripisivali isceljujuća svojstva. Šta sve nisu radili sa njim: rastvarali ga u vodi  i pravili

Šrafovi od svile spajaju kosti

Šrafovi napravljeni od čiste svile, koji se vremenom razgrađuju, mogli bi u budućnosti da se koriste u lečenju preloma umesto titanijumskih, smatraju američki naučnici.

Svila je, po mišljenju stručnjaka, idealan biološki materijal, a do sada je u medicini korišćena, na primer, za ušivanje rana. Stručnjaci Tafts univerziteta u Masačusetsu napravili su snažne, samourezive, biorazgradive svilene šrafove namenjene za lečenje fraktura. Napravili su ih rastvaranjem svile u alkoholu, nakon čega su rastvor sipali u šrafolike kalupe, a potom obradili.

Ovakav način lečenja preloma do sada je testiran samo na laboratorijskim glodarima. Svilene komponente su implantirane u zadnje noge pacova, i tu su ostale od četiri do osam nedelja. Tokom ovog perioda šrafovi su pokazali odličnu snagu, a uočeno je nakon izvesnog vremena da je materijal počeo da se razgrađuje.

“ Budućnost je uzbudljiva“, rekao je Dejvid Kaplan, vođa američkog tima istraživanja. „Već zamišljamo ceo komplet ortopedskih pomagala, koja bi bila izrađena od ovog materijala, i nijedno ne bi imalo metalne delove. Svileni šrafovi su nevidljivi na rendgenu, što bi pojednostavilo postoperativne preglede. Takođe, mogu biti ubačeni zajedno sa lekovima kako bi sprečili infekciju ili pospešili rast kostiju.“

 

(Izvor – Doktor u kući)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Newsletter

Budite uvek u toku sa trendovima koji se tiču Vašeg zdravlja. 

Blog

Kontakti

Mariborska 7, 11000 Beograd

Tel:
+ 381 11 40 50 481
+ 381 11 40 50 489
+ 381 63 892 35 08

E-mail:
office@semprevivacentre.com
semprevivacentar@gmail.com

Scroll to Top