Tagovi

Najnoviji postovi

Šta sve može biserna voda?

Ljudi su od davnina biseru pripisivali isceljujuća svojstva. Šta sve nisu radili sa njim: rastvarali ga u vodi  i pravili

Reuma slabi i vid

Reuma slabi i vid

Reumatizam: Moguće komplikacije polimijalgije – Zbog zapaljenja krvnih sudova koji ishranjuju očni živac, artritis povećava rizik i od slepila

 

Bolovi u velikim zglobovima, najčešće u ramenima i kukovima, kod osoba starijih od 50 godina verovatno potiču od nekog od reumatskih oboljenja. Ako pacijenti osećaju bolove u ramenima i kukovima, uz nemogućnost da podignu ruke iznad glave i osetljivost ramena na dodir, najverovatnije se radi o o reumatičnoj polimijalgiji, autoimunoj bolesti koja je najčešće zapaljensko reumatsko oboljenje.

– Ova bolest najviše pogađa velike zglobove i okolne strukture, burze (male kesice ispunjene tečnošću) koje štite zglobove – pojašnjava pukovnik profesor dr Dušan Stefanović, načelnik Klinike za reumatologiju Vojnomedicinske akademije. – Bolovi su najizraženiji rano ujutru i popuštaju tokom dana, obično su praćeni jutarnjom ukočenošću. Neki pacijenti imaju i otoke i bolove u mekim tkivima šaka i stopala, dok drugi imaju i sve simptome klasičnih zapaljenskih bolesti kao što su malaksalost, malo povišena temperatura i gubitak telesne težine.

Polimijalgija je često povezana sa upalom krvnih sudova koji izlaze iz aorte. Ova upala, poznata kao artritis džinovskih ćelija, može da komplikuje osnovnu reumatsku bolest i njeno lečenje.

– Pacijenti u tim situacijama imaju glavobolje, trne im poglavina, osećaju bol u mišićima vilice tokom žvakanja. Zbog zapaljenja krvnih sudova koji ishranjuju očni živac, artritis povećava rizik od slepila, pa na ove probleme treba brzo reagovati povećavanjem doze glukokortikoida, koji se i inače koriste u terapiji polimijalgije.

Uz tegobe koje pacijenti imaju najmanje mesec dana, dijagnoza se utvrđuje na osnovu pokazatelja zapaljenja u analizama krvi, pre svega sedimentacije, i povišenog C- reaktivnog proteina.

Osim nesteroidnih antireumatika za ublažavanje tegoba najefikasniji su glukokortikoidi, antizapaljenski lekovi. Ova terapija iako efikasna u smanjenju simptoma polimialgije, ima i neželjene efekte, neophodno je dobro izvagati koja je minimalna doza leka koja će držati bolest pod kontrolom, pojašnjava sagovornik „Novosti“.

PREVENTIVNO VITAMIN D

Jedna od posledica doživotne upotrebe glukokortikoida je pojava osteoporoze. Zato se obavezno preporučuje da pacijenti kao prevenciju uzimaju vitamin D i da redovno mere gustinu kostiju.

 

(Novosti)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Newsletter

Budite uvek u toku sa trendovima koji se tiču Vašeg zdravlja. 

Blog

Kontakti

Mariborska 7, 11000 Beograd

Tel:
+ 381 11 40 50 481
+ 381 11 40 50 489
+ 381 63 892 35 08

E-mail:
office@semprevivacentre.com
semprevivacentar@gmail.com

Scroll to Top