Tagovi

Najnoviji postovi

Šta sve može biserna voda?

Ljudi su od davnina biseru pripisivali isceljujuća svojstva. Šta sve nisu radili sa njim: rastvarali ga u vodi  i pravili

Osteoporoza – šupljikave kosti

Za čvršće kosti i zdrave zglobove!

Osteoporoza se u narodu pojednostavljeno pominje kao oboljenje koje se manifestuje u vidu šupljikavih kostiju. Karakteriše je smanjenje mineralne gustine kostiju, usled čega kosti postaju krhkije, a time i podložnije lomljenju. Reč je o nemom oboljenju, bez vidljivih simptoma – sve dok ne nastane prelom kosti, što se može desiti i usled svakodnevnih aktivnosti.

Veoma  je važno na vreme otkriti smanjenje koštane gustine. Oko tridesete godine života dostiže se maksimalna koštana gustina, koja potom opada od 0,5% do 1% godišnje. Naročito u postmenopauzi ovaj gubitak može iznositi i do 10% godišnje! Smatra se da je uzrok toga smanjena količina polnog hormona – estrogena. Upravo zato ovo oboljenje češće pogađa žene. Pored toga, razni faktori rizika – porodična anamneza, način života (neadekvatna ishrana, alkohol, cigarete, kafa…), fizička neaktivnost, rana hirurška ili prirodna menopauza pre 45. godine i druge bolesti (hipertireoza, hiperparatireoidizam, reumatoidni artritis, hronična bubrežna insuficijencija, hipogonadizam, kao i težak stepen alkoholizma…), upotreba lekova (kortikosteroidi, antiepileptici, heparin…) – mogu doprineti nastanku ovog oboljenja.

Pravilna ishrana i zdrav način života najbolje će vas sačuvati od smanjenja i gubitka gustine kostiju (osteoporoze), kao i od preloma u starijem životnom dobu. Pored dole navedenih vitamina, savetuju se i fizička aktivnost, ograničeno konzumiranje alkoholnih pića i cigareta, pravilno držanje tela…

Kalcijum – Ishranom treba uneti u organizam preporučenu dnevnu dozu kalcijuma, a to je 1.000 mg – 1.500 mg (zavisi od starosne grupe i pola). Preporučuju se mlečni proizvodi, zeleno povrće, bademi, plave vrste ribe i sojini proizvodi. Ukoliko se ishranom ne unosi dovoljno kalcijuma u organizam, treba uzimati suplemente. Najbolje rešenje su jedinstvene, prirodne kombinacije neophodnih vitamina i minerala za čuvanje i jačanje kostiju, koje predstavljaju aktivni sastojak prirodnog preparata Osteo MaxK2.

Kod obolelih od osteoporoze otkrivena je velika količina nataloženog kalcijuma u krvnim sudovima, što otežava cirkulaciju u arterijama. Povećana količina kalcijuma u krvnim sudovima i njegovo smanjenje u kostima nazivaju se kalcijum-peradoksin.

Vitamin K2 – Neophodan je za pravilno korišćenje resorbovanog kalcijuma i njegovo potpuno ugrađivanje u kosti. Prema najnovijim ispitivanjima, vitamin K2 jedan je od najznačajnijih učesnika u procesu stvaranja kostiju i sprečava taloženje kalcijuma u arterijama. Vitamin K2 pozitivno utiče na stvaranje kostiju: kalcijum se ugrađuje u kosti pomoću belančevine osteokalcina. Osteokalcin zavisi od vitamina K2, što znači da je za njegovo normalno funkcionisanje potreban vitamin K2.. Vitamin K2 aktivira osteokalcin, koji je u ovako aktiviranom stanju sposoban da ugradi kalcijum u kost.

Vitamin K2 s razlogom je nazvan vitaminom budućnosti! Sprečava taloženje kalcijuma u arterijama i nastanak kalcifikacije i arteroskleroze. Vitamin K2 ključ je uspeha u borbi sa osteoporozom! Vodite računa o svom zdravlju i ne dozvolite da vam osteoporoza naruši kvalitet života.

Vitamin D3 – može se nazvati i vitaminom sunca, jer ga stvara koža pod uticajem sunčevih zraka. Uzimati vitamin D podjednako je važno kao i unositi dovoljne količine kalcijuma u organizam, jer upravo on pomaže resorpciju kalcijuma iz creva. Neophodan je za aktivnu apsorpciju kalcijuma. Važi za mikronutrijent, te ga zbog toga pre nazivaju hormonom nego vitaminom. Potrebno je uvesti i dodatak hrani – suplemente, ako se ovaj vitamin ishranom ne uzima u dovoljnoj količini. Vitamin D3 dobar je ne samo za kosti (stimuliše apsorpciju kalcijuma i fosfora iz creva, te direktno utiče na stvaranje kostiju) – nego ima i brojne druge funkcije u čovekovom organizmu.

(Ruski doktor)

 

Izvor: Ruski doktor

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Newsletter

Budite uvek u toku sa trendovima koji se tiču Vašeg zdravlja. 

Blog

Kontakti

Mariborska 7, 11000 Beograd

Tel:
+ 381 11 40 50 481
+ 381 11 40 50 489
+ 381 63 892 35 08

E-mail:
office@semprevivacentre.com
semprevivacentar@gmail.com

Scroll to Top