Tagovi

Najnoviji postovi

Šta sve može biserna voda?

Ljudi su od davnina biseru pripisivali isceljujuća svojstva. Šta sve nisu radili sa njim: rastvarali ga u vodi  i pravili

Mreža od joda

Mreža od joda :

Kolena, leđa ili debelo meso iscrtani kvadratima od joda – ne, nije reč o bodi-artu ili šamanizmu.

U pitanju je delotvorna ruska metoda lečenja koja ublažava bolove u kičmi, mišićima ili zglobovima.

Svima je poznato da se jod primenjuje za dezinfekciju rana i oderotina. Njime se još obrađuje koža u oblasti gde će se izvoditi hirurške intervencije i operacije. Ali zašto da crtamo linije jodom na potpuno zdravoj koži? Rusi odavno praktikuju ovaj metod lečenja koji uz primenu odgovarajuće terapije daje odlične rezultate.

Osnivač zamisli lečenja jodom jeste ruski lekar iz Sankt Peterburga I.S. Kolbasenko. On je početkom 20. veka proučavao terapijska svojstva ove materije i primenjivao je u obliku „plavog joda“ (smese s štirkom). Upravo je on prvi razradio metodu lečenja jodnom mrežom. Doktor je bio ubeđen da se tako mogu izlečiti mnoga oboljenja i tim povodom napisao je na desetine studija.

Osim dezinfikujućeg, jod poseduje još i izrazito nadražajno dejstvo i upravo zato se na mestu njegovog nanošenja šire krvni sudovi i pojačava krvotok. Usled nastale aktivne cirkulacije krvi, bolje i brže izlučuju se produkti metabolizma, a takođe se brže i u većem obimu dopremaju ćelije za borbu s patološkim procesom. Kao posledica ovoga efikasno splašnjavaju otoci, oteklost tkiva, razbija se nagomilana krv, smanjuje se upala i nestaje bol.

Osnovna oblast primene jodne mreže jesu mesta uobičajenih intramuskularnih probadanja. Upravo u ovom slučaju lekari najčešće preporučuju upotrebu joda radi sprečavanja nastanka otoka, kao i najbržeg splašnjavanja otoka.

Kvadrati se mogu crtati jodom i u slučaju sledećih oboljenja: osteohondroze kičme (bolovi u predelu leđa i vrata), lumbago (bolovi u predelu krsta), lumboišialgije (bol u lumbalno-sakralnom delu, koji se širi na zadnju površinu bedra), neuralgije (neurološki bol u bilo kom delu tela), oboljenja nastala kao posledica prehlade (akutne respiratorne infekcije, bronhitis, angina), mialgije (bolovi u mišićima), hematoma (modrice), istegnuća tetiva, udaraca, artroza (bolovi u predelu zglobova).

Napomena: Nemoguće je nadoknaditi deficit joda u organizmu nanošenjem jodne mreže, čak i kada bismo se celi premazali jodom, za ovo postoje drugi lekovi i načini. Ako nikada ranije niste koristili jod, onda pre nanošenja uradite test osetljivosti. Na unutrašnjoj površini podlaktice nacrtajte jodom manju crtu. Ako za pola sata koža u oblasti linije nije pocrvenela, otekla, počela da svrbi i vaš subjektivni osećaj nije se promenio, onda možete koristiti jod. Zapamtite da se jodni rastvor može nanositi samo na kožu i spoljnu sluzokožu jer su samo one otporne na njegovo jako dejstvo. Važno je znati da upotrebom jodne mreže, same po sebi, nećete izlečiti nijedno oboljenje. Ali kao sastavni deo kompletne terapije ona je potpuno prihvatljiva i može znatno doprineti olakšanju tegoba.

abf_ukr

Kako „crtati“ kvadrate

Vrlo je jednostavno naneti jodnu mrežu na telo i za ovaj postupak trebaće vam samo petoprocentni alkoholni rastvor joda i štapić s vatom. Proceduru sprovedite pre spavanja i ostavite preko noći da deluje. Izlaganje organizma jodu u kontinuitetu može da traje najviše četiri dana nakon čega je potrebno napraviti pauzu. Blago umočite štapić u jod, kao četkicu u boju, preciznim pokretima nanosite prave paralelne linije na rastojanju oko 1 cm jednu od druge u ciljanom predelu. Ako je jod na štapiću pri kraju, nakvasite ga ponovo. Kada je cela „bolna“ oblast prekrivena prugama, počnite da crtate vertikalne linije. Na kraju ćete dobiti lepu jodnu mrežicu. Ništa strašno ako linije nisu sasvim ravne, paralelne i ne baš 1 cm jedna od druge. Lekoviti efekat zbog toga neće biti umanjen.

Izvor – 6/16 Ruski doktor

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Newsletter

Budite uvek u toku sa trendovima koji se tiču Vašeg zdravlja. 

Blog

Kontakti

Mariborska 7, 11000 Beograd

Tel:
+ 381 11 40 50 481
+ 381 11 40 50 489
+ 381 63 892 35 08

E-mail:
office@semprevivacentre.com
semprevivacentar@gmail.com

Scroll to Top