Tagovi

Najnoviji postovi

Šta sve može biserna voda?

Ljudi su od davnina biseru pripisivali isceljujuća svojstva. Šta sve nisu radili sa njim: rastvarali ga u vodi  i pravili

Mozak nikad ne spava

Mozak se ne gasi kada odemo na spavanje, u stvari, nedavne studija je pokazala da je i dalje tiho aktivan, a može da obradi informacije koje nam pomažu da donesemo odluke, baš kao i kad smo budni.

Nova studija francuskih naučnika istraživala je koliko je aktivan mozak dok spavamo, a rezultati mogu da imaju uticaj na revoluciju u čovečanstvu – učenje u snu. Prethodne studije su pokazale da umesto isključivanja iz  našeg okruženja, kada spavamo, naš mozak „drži jedno oko otvoreno“, tako da može da uhvati važne informacije.

To znači da ćemo lakše da čujemo kada nas neko zove dok spavamo, nego zvukove koji dolaze, na primer sa ulice. Istraživači su otkrili da složene stimulanse iz našeg okruženja mozak ne može da obradi, ali može da ih koristi za donošenje odluka. Isto se dešava u mozgu kada vozimo automobil – moramo da obradimo toliko informacija odjednom i vrlo brzo, kako bismo bezbedno upravljali vozilom, ali pošto smo navikli na to, jedva primećujemo da se to dešava.

Isti koncept se primenjuje na procesima odlučivanja dok spavamo.  

 

Tekst preuzet iz „Doktor u kući“,Večernje novosti

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Newsletter

Budite uvek u toku sa trendovima koji se tiču Vašeg zdravlja. 

Blog

Kontakti

Mariborska 7, 11000 Beograd

Tel:
+ 381 11 40 50 481
+ 381 11 40 50 489
+ 381 63 892 35 08

E-mail:
office@semprevivacentre.com
semprevivacentar@gmail.com

Scroll to Top