Tagovi

Najnoviji postovi

Šta sve može biserna voda?

Ljudi su od davnina biseru pripisivali isceljujuća svojstva. Šta sve nisu radili sa njim: rastvarali ga u vodi  i pravili

Krv otkriva depresiju

Krv otkriva depresiju:

Depresija će uskoro moći da se ustanovi na osnovu analize uzorka krvi.

Kako piše stručni časopis „Translanacional psihiatry“, test je utemeljen na ispitivanju devet genetskih indikatora u krvi. Stručnjaci kažu da je ovim testom moguće predvideti i kod kojih pacijenata će delovati kognitivna bihevioralna terapija. Ovaj test može da napravi veliki pomak u otkrivanju depresije, jer često između prvih simptoma i postavljanja dijagnoze može da prođe od dva do čak 40 meseci.

Efikasnost novog testa je sprovedena na manjem uzorku ispitanika starih od 21 do 79 godina. Test je u ovom istraživanju bio precizan od 72 do 80 odsto, kolika je i prosečna efikasnost standardnih psihijatrijskih intervjua.

Da se jednostavnom analizom krvi mogu otkriti određeni markeri depresije  pokazali su još rezultati istraživanja obavljenog pre dve godine. Naučnici su došli do tog rezultata obavivši ispitivanje na grupi mladih među kojima je jedna polovina bila sa dijagnostikovanom depresijom, a drugu su činili zdravi ispitanici. Tad su smatrali da je to samo pomak u dijagnostikovanju i lečenju depresije, a sada se otišlo i korak dalje.

Tekst preuzet iz „Doktor u kući“, Večernje novosti

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Newsletter

Budite uvek u toku sa trendovima koji se tiču Vašeg zdravlja. 

Blog

Kontakti

Mariborska 7, 11000 Beograd

Tel:
+ 381 11 40 50 481
+ 381 11 40 50 489
+ 381 63 892 35 08

E-mail:
office@semprevivacentre.com
semprevivacentar@gmail.com

Scroll to Top