Tagovi

Najnoviji postovi

Šta sve može biserna voda?

Ljudi su od davnina biseru pripisivali isceljujuća svojstva. Šta sve nisu radili sa njim: rastvarali ga u vodi  i pravili

Korisne vežbe za obolele zglobove

Korisne vežbe za obolele zglobove:

Iako još nije otkriven lek za artrozu, neki tretmani ublažavaju bolove i usporavaju napredovanje bolesti. Najbolje je kombinovati vežbe i lekove.

Epidemiološka istraživanja pokazala su da u visokorazvijenim zemljama sveta oko 50% osoba starijih od 40 godina ima artrotske promene na zglobovima. U ranijim stadijumima bolesti koja nastaje usled oštećenja zglobne hrskavice i najčešće pogađa kolena i kukove, mada stradaju i kičmeni pršljenovi, ramena, šake i stopala, uglavnom nema simptoma, ali s godinama se tegobe intenziviraju.

Da bi se ublažile tegobe, neophodno je jačati mišiće, kako bi se obezbedili rasterećenje i stabilnost zglobova, objašnjava fizijatar Peđa Živanović. On ističe da vežbe predstavljaju najvažniju i najefikasniju terapiju na „duge staze“, dok se lekovi (analgetici) koriste samo na „kratke staze“, da bi se smanjili bolovi i upale, te zglobovi pripremili za vežbanje.

 

Kao dodatna terapija mogu se primenjivati hondroprotektori (lekovi za hrskavicu), a u težim slučajevima lokalno kortikosteroidi (blokade) te injekcije s viskosuplementima (lekovi za podmazivanje  zglobova). Najvažnije je kretati se, kretanje nije lako za obolele od artroze, naročito ako imaju bolove.

Trošenje zglobova izazvano lošim držanjem ili upražnjavanjem sportova kao što je, recimo, fudbal – doprinosi nastanku mikrotrauma koje mogu prouzrokovati artrozu. Šta da se radi? Najbolji način da se izbegnu bolovi i spreči dalje propadanje hrskavice jeste kretanje, ali lagano, bez naglih pokreta.

Preporučuju se taj-či, ki gong, pilates, fitnes ivežbe istezanja, a vrlo je blagotvoran i aerobik u vodi, jer se zglobovi tako pokreću a ne trpe težinu tela. Ako niste u mogućnosti da upražnjavate navedene aktivnosti, preporučuju se redovne šetnje ili vožnja bicikla.

 

(Top zdravlje 02/15)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Newsletter

Budite uvek u toku sa trendovima koji se tiču Vašeg zdravlja. 

Blog

Kontakti

Mariborska 7, 11000 Beograd

Tel:
+ 381 11 40 50 481
+ 381 11 40 50 489
+ 381 63 892 35 08

E-mail:
office@semprevivacentre.com
semprevivacentar@gmail.com

Scroll to Top