Tagovi

Najnoviji postovi

Šta sve može biserna voda?

Ljudi su od davnina biseru pripisivali isceljujuća svojstva. Šta sve nisu radili sa njim: rastvarali ga u vodi  i pravili

Kafa nikad pre 7, ručak do 13 sati

Kafa nikad pre 7, ručak do 13 sati:

Energetski unutrašnji sat, poznat i kao kineski telesni sat, nije novina u svetu alternativne medicine. To je verovanje u istočnjačkoj medicini po kom su određeni organi u telu aktivni u određeno vreme: dok se jedni odmaraju, drugi rade. Ako to znamo, veruju Kinezi, možemo da planiramo kada i šta da jedemo,  u koje vreme je najbolje da pijemo čajeve, vodu, kafu, a kada da se odmaramo i koliko dugo da spavamo.

Energetski sat je podeljen na 12 dvosatnih perioda, a u okviru svakog su dati saveti za ishranu i ostale životne navike.

Od 5 do 7 časova  – U ovo vreme fokus je na radu debelog creva. To je prema kineskom verovanju, najbolje vreme da se ustane, popije 3 dl vode i ode u brzu, kratku šetnju. Greška je da se nakon ustajanja pije kafa, što mnogi praktikuju, jer se kofein ponaša kao diuretik i izbacuje vodu iz organizma baš u vreme kada je debelom crevu potrebna.

Od 7 do 9 časova – Rad creva u ovo vreme je najizraženiji. To je period kada treba da se doručkuje. Prvi obrok treba da sadrži voće, proteine, zdrave masti i ugljene hidrate sa niskim glikemijskim indeksom. U ovo vreme može da se popije i kafa.

Od 9 do 11 časova – Vreme je kada se aktivira slezina. Ovo je i period kada treba najviše da se angažuje na poslu, a slezina pomaže mozgu pravilno da funkcioniše i potpomaže metabolizam izmene hranljivih materija u energiju.

Od 11 do 13 časova – Ako u ovom periodu ručate, najviše ćete poboljšati cirkulaciju. Ručak treba da bude lagan.

Od 13 do 15 časova – Posle ručka tanko crevo treba da prevari sve ono što ste pojeli. Tada i mozak bolje funkcioniše, naročito ako treba da rešavate važne probleme ili donosite važne odluke.

Od 15 do 17 časova – Vreme je da završite dnevne obaveze, a ovo je period kada je bešika najaktivnija. Zbog toga je najbolje da popijete šolju čaja i da se tako oslobodite toksina.

Od 17 do 19 časova – Period u kome je najbolje večerati. Bubrezi su tada najaktivniji jer pokušavaju da povrate svu energiju koju ste tokom radnog dana potrošili. Ako se osećate baš umorno u ovom periodu, obavezno lezite i odmorite se.

Od 19 do 21 čas – U ovo vreme perikard (srčana kesa) je odgovorna za cirkulaciju mozga i reproduktivnih organa.

Od 21 do 23 časa – Idealno je za završavanje radnog dana uz opuštajuću knjigu. U ovo vreme izbegavajte da jedete, jer štitasta i nadbubrežna žlezda u ovo vreme dostavljaju energiju svim organima u telu, ubrzavaju metabolizam i podižu temperaturu tela.

Od 23 časa do 1 posle ponoći – Ko ima kamen u bubregu ili žuči najbolje zna da u ovo vreme često ima bolove, jer je ovo period kada najintenzivnije „radi“ žučna kesa.

Od 1 do 3 ujutru – Ustajanje baš u ovo vreme zbog odlaska u toalet treba da bude znak da se tokom dana ne piju sokovi i ne jedu grickalice i nezdrava hrana. Jetra sada oslobađa toksine, a nezdrava hrana može da naruši njen rad.

Od 3 do 5 ujutru – Na kraju ciklusa, pluća su najaktivnija, i ona se tada oslobađaju otrova – kašljanjem.

 

 

(Novosti – Doktor u kući)     

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Newsletter

Budite uvek u toku sa trendovima koji se tiču Vašeg zdravlja. 

Blog

Kontakti

Mariborska 7, 11000 Beograd

Tel:
+ 381 11 40 50 481
+ 381 11 40 50 489
+ 381 63 892 35 08

E-mail:
office@semprevivacentre.com
semprevivacentar@gmail.com

Scroll to Top