Tagovi

Najnoviji postovi

Šta sve može biserna voda?

Ljudi su od davnina biseru pripisivali isceljujuća svojstva. Šta sve nisu radili sa njim: rastvarali ga u vodi  i pravili

Idealan položaj za zdrav san

Idealan položaj za zdrav san:

Čvrst san ne garantuje da ćemo ujutru ustati čili i vedri. Mnogima se dešava da, iako su dobro spavali, ustanu „lomni“, sa bolovima u određenim delovima tela. Ovakvo osećanje je posledica nezgodnih položaja tokom sna, u kojima dolazi do naprezanja kičme, vrata, ramena, bokova,  pa čak i vilice, upozoravaju stručnjaci. Oni naglašavaju da je spavanje na boku najzdravije.

Prilikom odabira položaja, obratite pažnju na tri krivine tela: donji deo leđa, sredinu i predeo oko vrata. One su važne za prirodan položaj tokom spavanja, a to je na boku. Ukoliko se između kolena stavi jastuk, biće još udobnije, jer će se na taj način  relaksirati i kukovi. Ako je osoba hipertoničar, treba da spava na levoj strani, a ako u bubregu ima kamen, na desnoj.

Spavanje na stomaku nije zdravo jer dovodi do degeneracije kičmenog stuba. Osim toga, ligamenti i mišići oko kičme suviše se naprežu u tom položaju, zbog čega se stvara pritisak na nerve u rukama, što može da dovede do trnjenja u rukama narednog dana. Ova poza nije preporučljiva jer težina tela pritiska pluća, što onemogućava duboke cikluse udisaja i izdisaja.

Ne preporučuje se ni spavanje na leđima, zato što jezik može da padne unazad i blokira disajni kanal. O ovome posebno treba da vode računa hrkači skloni apnei. Ovaj položaj, ali  polusedeći,  preporučljiv je jedino onima sa bolesnim srcem, pojedinim bolestima disajnih organa i glaukomom. Za pravilan položaj glave preporučuje se  srednje visok ili vodeni jastuk, koji se prilagođava položaju tela.

 

Izvor: Novosti Život

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Newsletter

Budite uvek u toku sa trendovima koji se tiču Vašeg zdravlja. 

Blog

Kontakti

Mariborska 7, 11000 Beograd

Tel:
+ 381 11 40 50 481
+ 381 11 40 50 489
+ 381 63 892 35 08

E-mail:
office@semprevivacentre.com
semprevivacentar@gmail.com

Scroll to Top