Tagovi

Najnoviji postovi

Šta sve može biserna voda?

Ljudi su od davnina biseru pripisivali isceljujuća svojstva. Šta sve nisu radili sa njim: rastvarali ga u vodi  i pravili

Idealan položaj za zdrav san

Čvrst san ne garantuje da ćemo ujutru ustati čili i vedri.

Mnogima se dešava da, iako su dobro spavali, ustanu „lomni“, sa bolovima u određenim delovima tela. Ovakvo osećanje je posledica nezgodnih položaja tokom sna, u kojima dolazi do naprezanja kičme, vrata, ramena, bokova, pa čak i vilice, upozoravaju stručnjaci. Oni naglašavaju da je spavanje na boku najzdravije.

Prilikom odabira položaja, obratite pažnju na tri krivine tela: donji deo leđa, sredinu i predeo oko vrata. One su važne za prirodan položaj tokom spavanja, a to je na boku. Ukoliko se između kolena stavi jastuk, biće još udobnije, jer će se na taj način relaksirati i kukovi.

Ako je osoba hipertoničar, treba da spava na levoj strani, a ako u bubregu ima kamen, na desnoj strani. Spavanje na stomaku nije zdravo jer dovodi do degeneracije kičmenog stuba. Osim toga, ligamenti i mišići oko kičme suviše se naprežu u tom položaju, zbog čega se stvara pritisak na nerve u rukama, što može da dovede do trnjenja u rukama narednog dana. Ova poza nije preporučljiva jer težina tela pritiska pluća, što onemogućava duboke cikluse udisaja i izdisaja.

Ne preporučuje se ni spavanje na leđima, zato što jezik može da padne unazad i blokira disajni kanal. O ovome posebno treba da vode računa hrkači skloni apnei. Ovaj položaj, ali polusedeći, preporučljiv je jedino onima sa bolesnim srcem, pojedinim bolestima disajnih organa i glaukoma.

Za pravilan položaj glave preporučuje se srednje visok ili vodeni jastuk, koji se prilagođava položaju tela. 

 

(Novosti)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Print

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Newsletter

Budite uvek u toku sa trendovima koji se tiču Vašeg zdravlja. 

Blog

Kontakti

Mariborska 7, 11000 Beograd

Tel:
+ 381 11 40 50 481
+ 381 11 40 50 489
+ 381 63 892 35 08

E-mail:
office@semprevivacentre.com
semprevivacentar@gmail.com

Scroll to Top