Tagovi

Najnoviji postovi

Šta sve može biserna voda?

Ljudi su od davnina biseru pripisivali isceljujuća svojstva. Šta sve nisu radili sa njim: rastvarali ga u vodi  i pravili

Artroza kolena – šta kad zglob ne sluša

Ako vas pri hodu muče jaki bolovi, a koleno „ne radi“, primenite metode za obnavljanje oštećene hrskavice i zaustavljanje propadanja zgloba.

Hrskavica zgloba se sastoji od hondroitin-sulfata. Njena glatka površina prekriva gornju površinu kosti. Osnovna funkcija zglobne hrskavice jeste da maksimalno smanji trenje između delova zglobova prilikom hoda. Hrskavica s vremenom gubi glatkoću, što može uzrokovati bolove i lošu pokretljivost samog zgloba.

Takva oštećenja mogu izazvati sledeći faktori:

Trauma kao posledica  udara i lokalne povrede – ablacije (odlubljivanje) ili pritiska na hrskavicu.

Sistemska oboljenja – reumatski artritis, giht, psorijaza…

Poremećaj ose kolena – kad se pri hodanju menja ugao koji zaklapa bedrena kost i golenjača. U takvoj situaciji opterećenje se prenosi na neki drugi deo zgloba. Jer, hrskavica se na tom delu zgloba brže troši, pa se i istanjuje.

Povreda ligamenata – dovodi do nestabilnosti zgloba, što za posledicu ima povredu hrskavice.

 Stalni pritisci na zglob.

Višak kilograma.

Kao pomoć zglobnoj hrskavici danas postoji cela grupa medicinskih lekova – hondroprotektori, ali oni na svakog pacijenta deluju drugačije. Pritom, nije moguće potpuno obnoviti hrskavicu.

Kako hrskavica ne bi dalje propadala, preduzmite sledeće mere:

Potrudite se da održite normalnu težinu tela. Regulišite je dijetom – izbacite iz ishrane masnu hranu i proste ugljene hidrate. Skinite nekoliko kilograma – tako ćete smanjiti pritisak na bolni zglob.

Po pravilu, čovek štedi i čuva bolni zglob – trudi se da što manje hoda.  Ali bez hodanja nastaju poremećaji u ishrani zgloba, te on, kako se to u narodu kaže, može „zarđati“. Dolazi do degradacije zglobne hrskavice.

Doktor treba da vam preporuči vežbe koje ćete raditi. Veoma je korisno i plivanje, jer voda daje mišićima potreban tonus. U vodi se nalazite skoro u uslovima „bestežinskog stanja“, zbog čega je isključena mogućnost kompresionih pritisaka na zglob. Ravnomerno pre raspodelite pritisak u zglobu – ovde će vam mnogo pomoći ortopedski ulošci, pod uslovom da su pravilno odabrani i da nosite udobnu obuću.

Za što bolje zdravlje zglobova – trudite se da pijete dovoljno tečnosti.

Preporuka dr Tatjane Nikolajevne Bobrovske, fitologa iz Krasnodara: Kompresa s ovsenim pahuljicama: tri kašike ovsenih pahuljica prelijte šoljom vode i kuvajte to na tihoj vatri sedam minuta.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Newsletter

Budite uvek u toku sa trendovima koji se tiču Vašeg zdravlja. 

Blog

Kontakti

Mariborska 7, 11000 Beograd

Tel:
+ 381 11 40 50 481
+ 381 11 40 50 489
+ 381 63 892 35 08

E-mail:
office@semprevivacentre.com
semprevivacentar@gmail.com

Scroll to Top