Blog

Milioni Kineza ne greše

  by    0   0

Na Univerzitetu u Šangaju završeno je jedno od najobimnijih istraživanja u svetu. U njemu je učestvovalo milion ljudi, a naučnici su pokušali da otkriju kako na dužinu života utiče upotreba hranljivih vlakana.

Rezultati su zapanjili svet!

Ispostavilo se da su hranljiva vlakna praktično univerzalan lek našeg vremena. Ona smanjuju rizik od infarkta, moždanog udara, raka, dijabetesa i samim tim produžavaju ljudski život. U grupi učesnika koji su konzumirali mnogo vlakana rizik od rane smrti bio je za 16% niži nego kod osoba koje su ih jele umereno. Pokazalo se da povećanje svakodnevne porcije vlakana za samo 10g smanjuje rizik od bolesti srca i krvnih sudova za 10%.

Gde ima hranljivih vlakana? Pre svega, u povrću. To je izvor broj jedan, kako po količini vlakana tako i po niskoj kaloričnosti. Paradajz, krastavac, lisnati zeleniš, brokoli, spanać, kupus, slatka paprika – bilo koje povrće (poželjno je da bude raznobojno) korisno je za zdravlje i produžava život.

Drugi izvor su integralne žitarice. Integralni pirinač, geršla, heljda, kao i integralno brašno takođe moraju biti u našem jelovniku.

Treći izvor su mahunarke: pasulj, sočivo, mungo pasulj, grašak i bob, a četvrti voće – iako ga treba jesti umereno zato što je bogato šećerom, njegov meki deo i naročito kora bogati su hranljivim vlaknima. Kombinacija hranljivih vlakana i korisnih masti jača zdravlje srca i krvnih sudova. Istovremeni izvori ovih dveju supstanci jesu avokado, orasi, bademi i kešu orasi.

 

Izvor: Ruska enciklopedija zdravlja

Psihogeni bolovi: kako se nositi sa tim?

  by    0   0

Bolovi u leđima i vratu jedan su od najčešćih razloga zašto se obraćamo lekaru. Ali kako ih shvatiti – je li njihovo poreklo psihičkog karaktera i mogu li se odagnati?

Stres je naš stalni pratilac u svakodnevnom životu, ali može biti različitog intenziteta. Stres koji traje dugo često je uzrok narušavanja zdravlja. Njegove posledice se nagomilavaju i menjaju ne samo psihičko stanje čitavog organizma. Različiti su faktori koji opterećuju nervni sistem. Najčešće su povezani s neprijatnostima na poslu, materijalnim poteškoćama, porodičnim okolnostima, konfliktima sa okruženjem, hroničnim bolestima.

Prema istraživanjima, žene se izloženije dugotrajnom stresu nego muškarci. Postoje i razlike u uzrocima pojave tih stanja kod jednih i kod drugih. Kod muškaraca opterećenje izazivaju problemi na poslu i u finansijskoj sferi, a kod žena nemir u porodici, konflikti s okolinom, kao i bolesti. Dugotrajan stres izaziva intenziviranje aktivnosti vegetativnog nervnog sistema, koji reguliše procese kao što su disanje, krvotok i varenje. U prvim etapama to se manifestuje glavoboljom, povećanom razdražljivošću, osetljivošću na prehlade i viruse. Pritom slabi stabilnost imunog sistema i problemi sa zdravljem postaju ozbiljniji, ispoljavajući se u vidu poremećaja sna i varenja, te čestih upala koje se iznova javljaju.Jedna od izraženih manifestacija stresa na somatskom nivou jesu glavobolje, kao i bolovi u pojasnom delu kičme i vratu.Razlozi za to nisu dovoljno jasni, ali jedan od njih je pojačan rad vegetativnog nervnog sistema.

Poslednjih godina povećala se svest o psihogenim bolovima u leđima, a u medicinskoj literaturi taj fenomen dobio je ime: Tension Myositis Syndrome (TMS) ili miozitis stresa. Identifikuje se putem pažljivog medicinskog ispitivanja bola tzv. šetajućeg karaktera. Depresija, stres, anksioznost, problem sa komunikacijom – ne samo da izazivaju bolove nego i otežavaju njihovo lečenje. Lečenje bolova u leđima koji su izazvani psihičkim faktorima može dovesti do poboljšanja bolesnikovog stanja za kratko vreme. U svakom slučaju, usled dugotrajnog bola u leđima treba se obratiti lekaru i proći detaljna ispitivanja.

Za odagnavanje stresa počnite da upražnjavate kompleksne vežbe koje vam je propisao doktor, što će ubrzati proces ozdravljenja. To može biti umeren i izbalansiran fizički napor, na primer, hodanje, plivanje, gimnastika. Poboljšanju stanja pomoći će i normalan san. Uprkos činjenici da svaki čovek zahteva drugačiju „porciju“ trajanja noćnog odmora, poremećaj sna ipak izaziva dodatno opterećenje na čitav sistem organizma i narušava psihičko zdravlje. Treba se navići na odlaske u krevet pre ponoći, te stvoriti mirno okruženje za kontinuiran san. Uveče možete praktikovati toplu kupku ili tuširanje, čaj, laganu masažu leđa i ekstremiteta i namestiti da vam u spavaćoj sobi bude prijatna temperatura.

Podrška porodice, prijatelja i stručnih lica može da snizi nivo psihičkog stresa, a ujedno i nivo bola koji je sa njim povezan. Ukoliko bolovi imaju hronični karakter, poželjno je pomoć potražiti u tretmanu koji podržava lečenje somatskih tegoba. To doprinosi balansiranju svih aktivnosti organizma, snižavanju nivoa stresa i uznemirenosti, eliminisanju mišićnih spazama, poboljšanju cirkulacije, povećanju tonusa i jačanju imunološkog sistema. Ne treba stvari prepuštati slučaju, konsultujte se sa specijalistom, prijavite problem i njegov  uzrok, i utvrdite moguću vezu između fiziološkog i patološkog stresa. To će doprineti otklanjanju bola i popraviti kvalitet života.

 

Izvor: Ruska enciklopedija zdravlja

Masirajte mališane

  by    0   0

Svi roditelji maštaju o tome da svoju decu odgaje zdravu i srećnu. Iako mnoge mlade mame potcenjuju važnost masaže, ruski stručnjaci tvrde da je ona jedan od faktora koji obezbeđuje kvalitetan razvoj beba.

Razgovor o dečijoj masaži treba početi od toga da ona može biti lekovita i preventivna. Prema tome, lekovita masaža jednostavno je neophodna mališanima, npr. u slučaju displazije kukova, tortikolisa, problema sa mišićnim tonusom. Preventivna masaža primenjuje se kod zdrave dece radi poboljšanja emocionalnog i fizičkog razvoja, kao priprema za funkcionisanje kao što su okretanje, puzanje, sedenje hod i dr.

Uopšteno rečeno, masaža ispoljava mnogostruk, izuzetno blagotvoran uticaj na dečiji organizam. Zahvaljujući masaži, s kože se nervnim putevima prenose mnogobrojne struje impulsa koje, kad dođu do kore velikog mozga, utiču na centralni nervni sistem, usled čega se poboljšava njegova funkcija – kontrola nad radom svih sistema i organa i njihovo regulisanje. Pored toga, masaža doprinosi čeličenju organizma.  Veoma dobro slaže se s gimnastikom i plivanjem mališana, a sve to je ulaganje u njihovo buduće zdravlje! Da bi masaža donela detetu korist, veoma je važno poštovati čitav niz pravila.

Masaža se obavezno sprovodi u kurama. Ako je reč o masaži u preventivne svrhe, onda se tokom prve godine sprovode četiri kure masaže po deset seansi: u trećem, šestom, devetom i dvanaestom mesecu. Lekovita masaža propisuje se polazeći od detetovog stanja, dok u slučaju ozbiljnih oboljenja lekovitoj masaži može da se pristupi već u prvoj nedelji rođenja i kura se obično sastoji od 15 – 20 seansi. Prve seanse masaže traju najduže 15 – 20 minuta, a zatim mogu da se produže do 40 minuta.

Pored dužine trajanja, postepeno jača i intenzitet seanse. U početku masaža treba da budu blage – uglavnom je to glađenje, zatim se postepeno uvode i drugi elementi: trljanje, lupkanje, razgibavanje. Masaža se radi 30 – 40 minuta posle dojenja ili 30 – 40 minuta pre njega. Mnoga deca plaču tokom masaže i to takođe ne može da ne zabrinjava roditelje. U stvari, od klasične preventivne masaže dete treba da oseća samo zadovoljstvo – ne bi trebalo da bude suza!

Međutim prilikom lekovite masaže stvar je složenija. Nažalost, kad se u masažu po potrebi dodaju elementi masaže po tačkama i manuelne masaže, dečija reakcija neće uvek biti pozitivna. Deo kože veličine petodinarke sadrži više od tri miliona ćelija, između 100 i 340 znojnih žlezda, 50 nervnih završetaka i skoro 100 cm krvnih sudova. Možete zamisliti na koju samo količinu ćelija masaža ima uticaj! Zato je sasvim logičan njen uticaj na rad celog organizma.

Mnoge roditelje zanima treba li da koriste ulje, kreme ili talk prilikom masaže novorođenčeta. Po mišljenju stručnjaka, najbolje je masažu raditi čistim rukama, ali treba uzeti u obzir i to da je koža mališana tanka i osetljiva. Zato, ako je njihova koža suva, za masažu možete koristiti ulje ili dečiju kremu, a ukoliko je reč o vlažnoj koži, možete je malo posuti talkom.

Snagu masaže potvrđuju i rezultati ispitivanja kod nedonoščadi. Sva deca koja su učestvovala u eksperimentu podeljena su u dve grupe. Mališanima iz prve grupe svaki dan je rađena laka masaža, dok onima iz druge grupe nije. Posle deset dana eksperimenta deca iz prve grupe bila su 50% teža nego ona iz druge, mada su hranjena na isti način. Pored toga, klinci iz prve grupe bili su aktivniji i življe su reagovali na okolinu.

Izvor: ruski doktor 7/17

Vaš saveznik u borbi sa osteoporozom!

  by    0   2

Za čvršće kosti i zdrave zglobove!

Osteoporoza se u narodu pojednostavljeno pominje kao oboljenje koje se manifestuje u vidu šupljikavih kostiju. Karakteriše je smanjenje mineralne gustine kostiju, usled čega kosti postaju krhkije, a time i podložnije lomljenju. Reč je o nemom oboljenju, bez vidljivih simptoma – sve dok ne nastane prelom kosti, što se može desiti i usled svakodnevnih aktivnosti.

Veoma  je važno na vreme otkriti smanjenje koštane gustine. Oko tridesete godine života dostiže se maksimalna koštana gustina, koja potom opada od 0,5% do 1% godišnje. Naročito u postmenopauzi ovaj gubitak može iznositi i do 10% godišnje! Smatra se da je uzrok toga smanjena količina polnog hormona – estrogena. Upravo zato ovo oboljenje češće pogađa žene. Pored toga, razni faktori rizika – porodična anamneza, način života (neadekvatna ishrana, alkohol, cigarete, kafa…), fizička neaktivnost, rana hirurška ili prirodna menopauza pre 45. godine i druge bolesti (hipertireoza, hiperparatireoidizam, reumatoidni artritis, hronična bubrežna insuficijencija, hipogonadizam, kao i težak stepen alkoholizma…), upotreba lekova (kortikosteroidi, antiepileptici, heparin…) – mogu doprineti nastanku ovog oboljenja.

Pravilna ishrana i zdrav način života najbolje će vas sačuvati od smanjenja i gubitka gustine kostiju (osteoporoze), kao i od preloma u starijem životnom dobu. Pored dole navedenih vitamina, savetuju se i fizička aktivnost, ograničeno konzumiranje alkoholnih pića i cigareta, pravilno držanje tela…

Kalcijum – Ishranom treba uneti u organizam preporučenu dnevnu dozu kalcijuma, a to je 1.000 mg – 1.500 mg (zavisi od starosne grupe i pola). Preporučuju se mlečni proizvodi, zeleno povrće, bademi, plave vrste ribe i sojini proizvodi. Ukoliko se ishranom ne unosi dovoljno kalcijuma u organizam, treba uzimati suplemente. Najbolje rešenje su jedinstvene, prirodne kombinacije neophodnih vitamina i minerala za čuvanje i jačanje kostiju, koje predstavljaju aktivni sastojak prirodnog preparata Osteo MaxK2.

Kod obolelih od osteoporoze otkrivena je velika količina nataloženog kalcijuma u krvnim sudovima, što otežava cirkulaciju u arterijama. Povećana količina kalcijuma u krvnim sudovima i njegovo smanjenje u kostima nazivaju se kalcijum-peradoksin.

Vitamin K2 – Neophodan je za pravilno korišćenje resorbovanog kalcijuma i njegovo potpuno ugrađivanje u kosti. Prema najnovijim ispitivanjima, vitamin K2 jedan je od najznačajnijih učesnika u procesu stvaranja kostiju i sprečava taloženje kalcijuma u arterijama. Vitamin K2 pozitivno utiče na stvaranje kostiju: kalcijum se ugrađuje u kosti pomoću belančevine osteokalcina. Osteokalcin zavisi od vitamina K2, što znači da je za njegovo normalno funkcionisanje potreban vitamin K2.. Vitamin K2 aktivira osteokalcin, koji je u ovako aktiviranom stanju sposoban da ugradi kalcijum u kost.

Vitamin K2 s razlogom je nazvan vitaminom budućnosti! Sprečava taloženje kalcijuma u arterijama i nastanak kalcifikacije i arteroskleroze. Vitamin K2 ključ je uspeha u borbi sa osteoporozom! Vodite računa o svom zdravlju i ne dozvolite da vam osteoporoza naruši kvalitet života.

Vitamin D3 – može se nazvati i vitaminom sunca, jer ga stvara koža pod uticajem sunčevih zraka. Uzimati vitamin D podjednako je važno kao i unositi dovoljne količine kalcijuma u organizam, jer upravo on pomaže resorpciju kalcijuma iz creva. Neophodan je za aktivnu apsorpciju kalcijuma. Važi za mikronutrijent, te ga zbog toga pre nazivaju hormonom nego vitaminom. Potrebno je uvesti i dodatak hrani – suplemente, ako se ovaj vitamin ishranom ne uzima u dovoljnoj količini. Vitamin D3 dobar je ne samo za kosti (stimuliše apsorpciju kalcijuma i fosfora iz creva, te direktno utiče na stvaranje kostiju) – nego ima i brojne druge funkcije u čovekovom organizmu.

(Ruski doktor)

 

Izvor: Ruski doktor

Vruće ili hladno?

  by    0   1

Opšte je poznato da hladnoća odnosno toplota pomažu da nestane osećaj bola. Ali u kojim slučajevima treba uz kožu da prislonite led, a kada je bolje da uzmete topli termofor? Ima li kontraindikacija? Doktor hemijskih nauka, fitoterapeut Dina Pavlova Baljasova (Moskva), pomoći će vam da se snađete.

Hladnoća izaziva sužavanje krvnih sudova, usporava krvotok u tkivim, smanjuje otekline i bolove. Toplota, naprotiv, šiti krvne sudove, pojačava krvotok u njima, otklanja sputanost u zglobovima i mišićima… U lečenju se uglavnom koristi ili jedno ili drugo, a ponekad se preporučuje i njihovo međusobno kombinovanje.

Uklještenje i istegnuće mišića

Na bolno mesto prislonite termofor napunjen kockicama leda i obmotan peškirom. Umesto termofora možete upotrebiti najlonsku kesu ili proizvode iz zamrzivača. U zavisnosti od jačine povrede, držite na bolnom mestu 15 minuta do pola sata. Po potrebi, ponavljajte to svaka tri sata.

 

Dvadeset četiri do 36 sati nakon povrede,na bolno mesto stavite nešto toplo (flašu sa vrućom vodom, obmotanu peškirom), kako biste pokrenuli cirkulaciju.

Važno: U slučaju problema sa srcem, ne stavljati led na levo rame niti na vratnu stranu. Takođe, na noge nemojte stavljati ništa hladno ukoliko vas muči gangrena (nekroza) izazvana lošom cirkulacijom krvnih sudova ekstremiteta, ili pak dijabetes. Led držite na mestu ukleštenja ili istegnuća najviše pola sata, da biste izbegli promrzline.

Akutni napadi išijasa

O ishijalgiji (radikulitisu) govorimo kada se upale živci oko kičmenih pršljenova usled spondiloze ili diskus hernije. Na bolnu tačku prislonite nešto hladno na 10 do 12 minuta. Praktikujte to tri-četiri puta dnevno. Mnogima u ovakvom stanju pomaže i toplota: pola kilograma kuhinjske soli ugrejte u tiganju (usput mešajte varjačom), ali pazite da ne buke jako vruća. Naspite je u džakčić od tkanine ili je zavežite u dvostruki sloj kuhinjske krpe. Stavite to na krsta i držite dok se so ne ohladi. Šema je ista: tri-četiri puta dnevno.

CG-1008_use

Kijavica i upala sinusa

Samo u prvim danima oboljenja stavljate sa obe strane nosa kesice sa zagrejanom kuhinjskom solju(u slučaju bolnih sinusa držite ih i iznad obrva). Dodatno grejte noge, držite ih u toploj kupci, u koju možete ubaciti prah od slačice, 10-15 minuta. Takođe, možete nasloniti vruć termofor na stopala.

Reumatoidni artritis

Dva-tri puta dnevno na zglobove stavljajte tople komprese i držite ih pola sata. U slučaju akutnog napada artritisa koristite prvo led dvaput dnevno po deset-petnaest minuta, a zatim toplu vlažnu kompresu(peškir pokvasite vrućom vodom pa ga iscedite), takođe dva-tri puta dnevno deset-dvanaest minuta.

Važno: U slučaju gnojnog sekreta zelene boje, kao i visoke telesne temperature, ne sme se grejati nos.

Glavobolja

Budući da glavobolja može biti različitog porekla, takvo korišćenje toplota i hladnoće ima različito dejstvo. Recimo, ako bolujete od visokog pritiska, uz lekove koje uzimate napravite toplu kupku za noge. U slučaju migrene savetuje se da na slepoočnice stavite frotirski peškir pokvašen vrućom vodom. Mada, s glavoboljom se možete izboriti i ako primenite suprotan metod- naslonite na čelo i slepoočnice oblogu nakvašenu hladnom vodom. Kada se ohladi, odnosno zagreje, zamenite je novom. Činite tako sve dok se stanje ne poboljša.

 

(Ruski doktor)

Uloga vitamina K2 u sprečavanju arterioskleroze i osteoporoze

  by    0   1

Oboljenja srca i krvnih sudova najčešći su zdravstveni problemi, stanovništva zapadnih zemalja, a njihova učestalost konstantno se povećava sa starenjem populacije. Arterioskleroza i osteoporoza u velikom broju slučajeva imaju iste uzroke: pušenje, smanjenu aktivnost i dislipidemu.

Tok bolesti takođe je isti: karakterističan dug latentni period, koji se u svakom trenutku može prekinuti akutnim (srčani udar, prelom kosti) ili hroničnim događanjem. Obe ove bolesti propraćene su zapaljenjima, oksidativnim stresom i poremećenim metabolizmom kalcijuma.

Osteoporoza se manifestuje progresivnim smanjivanjem gustine kostiju zbog nedovoljne količine kalcijuma u njima. Usled oštećenja mikrostrukture koštanog tkiva smanjuje se celokupna masa kostiju i pogoršava se njihov kvalitet. To je, zapravo, stanje u kojem kosti postaju veoma slabe, porozne, šuplje i lako lomljive.

Osteoporoza postaje sve učestalija, pa danas zahvata svaku drugu ženu i svakog petog muškarca u Srbiji, a pretežno se javlja nakon 40. godine života. To je period kad čovekov organizam stvara manje, a razgrađuje više koštanog tkiva. Nedavno je otkriveno da nedostatak vitamina K2 takođe može biti jedan od uzroka nastanka osteoporoze i arterioskleroze.

Isti tok razvoja osteoporoze i arterioskleroze može se povezati s nedostatkom vitamina K2, ali ono što je najinteresantnije jeste da nijedna od ove dve bolesti nema nikakvu simptomatologiju. U pozadini nedostatka vitamina K2 u velikom broju slučajeva stoje komplikacije izazvane kardiovaskularnim oboljenjima i poremećaj metabolizma kostiju.

Vitamini K1 i K2 aktiviraju važne belančevine, tzv. GLA belančevine. Dosada su identifikovane tri ovakve kalijum-zavisne belančevine, koje igraju veoma važnu ulogu u homeostazi kostiju, zglobova i zuba, u izgradnji zidova arterija i u rastu ćelija. Druga belančevina, tzv. osteokalcin (protein kosti GLA) – učestvuje u mineralizaciji kostiju i stvaranju zubne gleđi.

Prema gore navedenim podacima, povezanost između povišenog nivoa kalcijuma i rizika od kardiovaskularnih oboljenja i smrtnosti može imati uzrok u nedostatku nivoa vitamina K2. Nedostatak vitamina K2 najčešće je posledica nepravilne ishrane, podizanja starosne granice stanovništva u proteklih 50 godina (smanjuje se apsorcija liposolubilnih vitamina i menja se rad crevnog sistema).

S ciljem očuvanja kostiju, sve je više osoba koje konzumiraju kalcijum. Pojava osteoporoze posebno je izražena u zemljama gde je kalcijum lako dostupan, a to su: SAD, Kanada i evropske zemlje. Ova pojava poznata je pod nazivom kalcijum-paradoksom. Kalcijum-paradoksom zapravo je kalcifikacija organizma, koja nastaje usled poremećaja metabolizma kalcijuma, što za posledicu ima smanjenje koštanog tkiva i nagomilavanje kalcijuma u krvnim sudovima. Nedostatak vitamina K2 povećava rizik od bolesti srca i krvnih sudova, pa i smrtnosti, jer je kalcifikacija krvnog sistema usko povezana s kardiovaskularnom morbidnošću i mortalitetom.

Stepen arterioskleroze važan je predskazivač kardiovaskularne smrtnosti, infarkta i moždanog udara. Najnovija istraživanja dokazala su da kalcijum sam po sebi ne jača kosti, štaviše – višak kalcijuma može se nataložiti u arterijama i izazvati arteriosklerozu. Na osnovu ovih činjenica, slobodno se može reći da je umesto kalcijuma bolje uzimati materije koje stimulišu njegov metabolizam. U tom pogledu, vitamin K2 ima najvažniju ulogu. S vitaminima A i D – vrši aktiviranje tzv. GLA belančevine, koje su odgovorne za ugradnju kalcijuma u arterijama.

Kalcijum nataložen na neadekvatnom mestu uzrokuje razna oboljenja: prerano starenje, kamen u žuči, rak debelog creva, Kronovu bolest, koronarnu bolest, arteriosklerozu, kamen u bubregu, dentalni plak, bolesti desni, ciste na jajnicima, hipertireozu, gojaznost, dijabetes, osteoartritis, zapaljenje desni, Alchajmerovu bolest, celuliit, rak dojke i ciste.

 

Izvor:

Ruski doktor